Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: За три месеца начело на ЕС България извоюва много ползи за европейските граждани

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изминаха три месеца от началото на първото за страната ни председателство на Съвета на Европейския съюз. 62 работни дни, изпълнени с редица срещи на високо ниво и множество заседания на работни групи, както в София, така и в столиците на ЕС Брюксел и Страсбург. На пресконференция в Националния дворец на културата, министърът на Българското председателство Лиляна Павлова, отчете свършеното дотук и изтъкна, че от него има множество видими ползи за всички европейски граждани:
Към днешна дата можем да кажем, че в София, Брюксел и Страсбург са проведени над 1000 заседания, 22 Съвета на министрите. В София календарът включва над 320 събития. 100 от тях вече са факт. Едно от нещата, с които се гордеем, е, че в рамките на една от срещите на парламентарно ниво приехме правилата за работа на Европол. Друга важна стъпка за развитието на ЕС е, че успяхме да приемем директивата за командированите работници. Приехме решения в областта на околната среда и климата, свързани с мониторинга на въглеродните емисии на автомобилите, както и с директивата за енергийната ефективност на сградите. Завършихме работа и по регламент, който беше приет по време на естонското председателство и бе свързан с географското блокиране. Неговото прилагане от 1 декември тази година ще позволи на гражданите на съюза да пазаруват онлайн продукти във всеки европейски сайт, без да бъдат пренасочвани към други интернет страници, предлагащи стоките на неизгодни цени.

Министър Павлова обърна внимание и на още няколко предложения, които са важни за гражданите. Част от тях вече са приети като решения от финансовите министри на страните-членки. Пример за такова е регламентът, задължаващ данъчните служби на държавите от ЕС да обменят информация помежду си при съмнения или случаи на финансови измами като укриване или източване на ДДС.

Работи се усилено и по водещия за България приоритет за бъдещето на Западните Балкани. Нашата задача обаче е не само да им определим точна дата, когато ще се присъединят към ЕС, а да покажем на техните граждани ползите от това да са част от европейското семейство. Те ще ги усетят веднага щом завършим транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между държавите на Балканите. Така ще гарантираме правото им за достъп до по-евтини и разнообразни източници на енергия, по-безопасна транспортна инфраструктура, по-добри възможности за бизнес, както и по-евтини разговори и високоскоростен интернет, уточни министърът на българското европредседателство. Що се отнася до предстоящата среща на върха на 17 май и сигналите, че някои държави-членки може да я бойкотират заради участието на Косово, Павлова заяви, че е важно срещата да се състои в името на по-доброто бъдеще на Европа. След края й се очаква да бъде приета „Декларация от София“, в която да бъдат разписани всички решения, взети по време на разговорите, както и конкретни ангажименти на ЕС за инвестиции и развитие на региона.

Още от категорията

На първо четене парламентът прие промени в Закона за българското гражданство

Със 154 гласа „за“,  без „против“ и с 22-ма „въздържал се“ – депутати от ДПС, парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство. Задължително условие за придобиване на българско гражданство ще е владеенето на български..

публикувано на 21.02.24 в 12:04

Автомобилите вече преминават по най-дългия тунел в България

С тържествена церемония бе пуснато движението през тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Съоръжението е 2 км. и е най-дългият пътен тунел, изграждан в страната. Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ..

публикувано на 21.02.24 в 08:30

Българските полярници се завръщат в страната ни

Участниците от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завръщат на 21 февруари, съобщи Българският антарктически институт. Очаква се полярниците да кацнат в 15:35 ч на летище София, с полет на ITA AIRWAYS. Проф. Пимпирев призова за обща..

публикувано на 21.02.24 в 06:05