Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата награда са публиката и изживяното в залата

Представяме виолончелиста Александър Сомов

БНР Новини
Снимка: личен архив

Великолепен инструменталист, а през последните години – и преподавател, Александър Сомов е сред най-известните млади български музиканти. Няма да сгрешим, ако кажем, че е и сред най-любимите „радио-деца“, защото първите си записи за фонда на БНР прави като тийнейджър, а сътрудничеството му със СО на БНР продължава и до днес. От 2006 г. е професор в Страсбургската консерватория и водач-солист на виолончеловата група в Страсбургската филхармония. Преди това шест години е на същата позиция в Northern Sinfonia. Постоянен гост-солист е на Лондонска филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Шотландския камерен оркестър и др. Гастролира в Европа, Япония и Китай. Има издадени компактдискове за музикалните компании Naxos и Gega New, както и много записи за архивните фондове на BBC Radio, Полското радио в и Радио Валенсия. 

Изключително много дължа на своите учители Руси Драгнев, при когото започнах обучението си и Стефан Руневски, който беше мой учител в НМУ „Любомир Пипков“ в продължение на 12 години – казва Александър.

ВGuildhall School of Music and Drama в Лондон е между 1995 и 2000 г. и става първият източноевропейски студент, завършил със златен медал. Негов преподавател там също е българин – проф. Стефан Попов.

Неоценим принос в изграждането му като професионалист има неговата майка Богдана Попова – пианистка, с която е осъществил стотици концерти  и десетки записи. Носител на престижни отличия, младият виолончелист споделя:

Най-голямата награда са публиката, концертното изпълнение и изживяването на музиката на живо. Иначе имам много награди – златния медал от Guildhall, няколко първи награди. Приемам ги като необходими стъпки по пътя на всеки артист. Но, както казах, най-важни са концертите, турнетата, погледът на хората след изпълнението ти, думите, с които оценяват преживяното в залата… Най-важните моменти от развитието ми са били в България. Изключително много дължа на Симфоничния оркестър на БНР, с който свиря вече 25 години. С такова топло чувство се връщам винаги тук и се виждаме с колегите, някои познавам от първите си стъпки с оркестъра, други са мои съученици. Разбира се, работата ми в Страсбургския оркестър е изключително вдъхновяваща. Всеки един оркестър е откривал пред мен различна страна от ансамбловото свирене и е обогатявал по някакъв начин моя опит. Щастлив съм, че имам шанса и удоволствието да свиря с прекрасни диригенти. Всеки майсторски клас, всеки музикант, с когото съм свирил, е повлиял развитието ми.

Наред с почти всички известни концерти за виолончело и оркестър, Александър изпълнява и много камерни творби в обкръжението на известни имена.

Човек много се учи от камерната музика, открива за себе си и за другите неща, които може да научи само и единствено в рамките на един камерен ансамбъл. Последните 5-6 години имам възможност да предлагам репертоар, който е рядко изпълняван – не само у нас, но и в чужбина. Човек обогатява себе си, но живее с надеждата, че обогатява и другите. Да, важни са основните произведения от репертоара за всеки инструмент, „тежката артилерия“, както ги наричаме. Но има прекрасни произведения, които не звучат често и аз се старая да ги включвам в програмите си. Харесва ми и преподавателската работа. Това, което предавам на тези, които искат да научат нещо от мен, са не само техническите особености на инструмента. Техническата матрица е важна, но хуманната страна на изкуството е в основата. Според мен трябва да дадеш част от душата си. Много е важно да се постигне обмен в „човешката плоскост“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15