Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В рамките на визитата се проведе също икономически форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Косовската търговска палата, където участваха компании от различни сектори.

В интервю за Радио България министър Пацоли заяви: Това е една редовна среща, която съвпада с председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Такова посещение в Косово направи и вашият министър на външните работи.

Косовският вицепремиер постави акцент върху предстоящата среща на върха „ЕС-Западни Балкани“ в София през месец май и изказа очакванията си, че това ще бъде една среща, където всички държави ще бъдат равнопоставени, подчертавайки изрично, че единствената алтернатива пред нас е доброто съжителство. Пацоли изрази надежда, че срещата на върха ще спомогне за напредъка на Косово по пътя към европейската интеграция и че България ще окаже подкрепа за постигането на един по-добър диалог с петте държави – членки на ЕС, които все още не са признали Косово като независима държава – Румъния, Испания, Кипър, Гърция и Словакия, както и за разрешаването на проблемите между Белград и Прищина. Той окачестви преговорите между Косово и Сърбия като може би най-важните по време на всяко едно председателство на Съвета на ЕС.

Г-н Пацоли беше категоричен, че не бива да се прави паралел между Косово и Каталония: Независимостта на Косово беше свързана със запазване на възможността за съществуването на един народ, който беше прогонен от домовете си по време на управлението на Милошевич. Ситуацията в Каталония е съвсем различна от тази в Косово. Ние упражняваме своето универсално право на независимост и Международният съд също призна това изконно право на косовския народ. В официален документ той заявява, че независимостта на Косово е един легитимен акт и с обявяването й не е засегната нито една международна норма – аргументира позицията си министър Пацоли.

България е една от държавите, които призна Косово и това е изключително важно за нас. Благодарим както на българския народ, така и на правителството за този жест. Косово винаги ще се старае да не разочарова България – изрази своята признателност г-н Пацоли и продължи: Става въпрос за две държави, които се познават една друга, имат обща култура, традиционно сме свързани. Но същевременнодобави и някои препоръки : Има много добри възможности за правене на бизнес между нас. Всичко това трябва да се използва и хората на бизнеса в България да възприемат пазара на Косово като един много важен пазар, както и обратното. Със сигурност обмен от около 60 млн. евро на година не е достатъчен. Той трябва да е много по-голям и възможности за това има. Бих желал сътрудничеството в икономическата сфера да е много по-добро. И България, и Косово трябва да си сътрудничат за неговото улесняване.

Относно препоръките на ЕК в последния доклад за Косово министър Пацоли направи следния коментар: Косово е малка страна, с много млада демокрация, една държава, която получи своята независимост само преди десет години. Ние имаме малко по-различно мнение относно някои препоръки в доклада, но приемаме всички забележки и ще се постараем да наваксаме пропуските и да се поправим. Ще направим всичко възможно, за да може следващият доклад да бъде позитивен. Най-голямото предизвикателство пред нас остава стремежът за един по-добър живот на гражданите. Нашите действия продължават да бъдат насочени към функционирането на закона срещу организираната престъпност, корупцията и т. н. Това не се отнася само за Косово, а за целия регион и това е една цел, която трябва да бъде постигната. Надявам се, че вървим в правилната посока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51