Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пазар в Кубрат

БНР Новини

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци, на които разчитат.

Снимка

А пролетта е сезонът, в който всеки бърза да засади градината си, да подреди зеленчуковите лехи. Тук, на кубратския пазар, производителите на разсад са на почитпрез април. Една от тях е Хасие Делиибрямова от Сливо поле, Русенско, която се занимава със зеленчукопроизводство от 20 години.

Сливо поле отдавна се слави като център на зеленчукопроизводството в този район с оранжериите, които осигуряват основния поминък. Намираме Хасие Делиибрямова да разговаря с хора, доволни от разсада за домати, купен миналата година от нея и сега дошли да се осведомят за различните сортове:

Производител съм от Сливо поле, произвеждаме рано на пролет разсад домати. Садим го в нашите оранжерии, а част от него продаваме на пазара. Оранжерийното производство на домати е основно занимание за нас, освен това отглеждаме и картофи. Ходим по пазарите, за да може да си продадем продукцията. Семейството ни изцяло е заето в производството. Оранжериите ни заемат 3 дка площ и в усиления сезон наемаме и работници – разказва Хасие.

Студовете, с които дойде пролетта у нас, бяха предизвикателство за стопаните от Североизточна България. Измръзнаха ранните ни краставички, споделя Хасие. Имаше период, в който снегът беше много, токът беше спрял и трябваше да се справим със ситуацията. Тук – на пазара, много разчитам на доверието на моите клиенти – допълва Хасие, като дава съвети на сина си Синан, който е заедно с нея на пазара в Кубрат.

Хасие Делиибрямова
Жената споделя, че първоначално не са имали смелост да се включат в програмите за субсидии, но: Животът учи – казва тя и уточнява, че по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) получават субсидии. Тъй като семейството има 20 дка овощна градина със сини сливи и обработва площи със зеле, получава допълнителни субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. за отглеждане на старибългарскисортовеплодове и зеленчуци.

На изпроводяк Хасие казва: Разсадът е като едно дете. Трябва да го гледаш на определена температура. Когато е много студено – да му дадеш необходимата температура, а когато е топло – да намалиш градусите. Що се отнася до пазара – с всяка изминала година е все по-трудно. Сега на пазара има повече производители, отколкото клиенти.

И Красимир Чавдаров е от Сливо поле, продава доматен разсад заедно със сина си:

Красимир Чавдаров



Притежаваме 9 оранжерии и произвеждаме предимно ранни сортове домати, пипер, краставици. След това продаваме продукцията си, предимно на пазара в Русе. От 20 години съм в зеленчукопроизводството. С годините става по-трудно, защото външният внос пречи на местното производство. Цялото семейство е ангажирано в тези оранжерии, само в усиления летен период се налага да наемаме работници. В нашия сектор всичко е много скъпо – семена, тор, но най-скъп е трудът. Зимата ни изненада, оранжериите трябваше допълнително да се отопляват с печки, а всичко това са разходи.

Напускаме пазара, отнасяйки със себе си атмосферата на този малък лудогорски град и с надеждата за една добра стопанска година.

Снимки: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15