Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата имат своето място в медиите, но не и като жертви в името на рейтинга

БНР Новини
Снимка: unicef.bg

София бе домакин на международна конференция на тема „Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване“, организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) в партньорство с УНИЦЕФ. Причина за провеждането й е плашещата статистика на Националния статистически институт (НСИ), че четири от десет деца в България живеят в тежки материални лишения и имат проблеми, които журналистите у нас неглижират или преекспонират в името на по-високия рейтинг или посещаемост на медиите им. Липсата на култура и човешко отношение към нещастието или загубата, която хората са преживели, превръщат журналистите в натрапници, които нерядко си навличат справедливия гняв на потърпевшите, търсейки сензации там, където такива няма. В стремежа си да съобщят първи актуалната информация от мястото на събитието, колеги често използват и децата, задавайки им крайно неуместни и дори недопустими въпроси, на които настояват да получат отговор, защото ефирното време е скъпо. Питания като „как се чувствате“ след смъртта на близък, „какво се случи“, или пък „какво усетихте, преди приливната вълна“– зададено след наводнението, съсипало дома на хората, показват, че отделната човешка съдба и последиците от тези въпроси нямат никакво значение за човека с микрофон в ръка. Тази практика, превръщаща пострадалите, различните или болните хора в жертви, трябва да спре, и то скоро, категорични бяха всички участници в конференцията. В помощ  на журналистите бе представен  „пътеводител“ за етично отразяване на децата в медиите.




Снимка: sbj-bg.euЦелта му е да бъде полезен и удобен за работещите в медиите и да обобщи както най-важните писани правила, така и въпросите, които всеки един от нас си задава, обяснява Иван Радев от АЕЖ. Даваме си сметка, че журналистите работят в една много динамична среда, в която събитията се случват много бързо и реакцията им също трябва да е такава. Това, което се стремим да насърчим, е присъствието на децата да бъде по-видимо и да не попадат в публичното пространство само като жертви, а и като пълноправни членове на обществото, постигнали нещо добро. Организирали сме информацията в пътеводителя по глави, които са насочени към децата изобщо, но, от друга страна, и към такива от  специализирани институции или с проблеми със закона. Всяка една от тези групи има своите специфики и е хубаво журналистите да ги познават и да съумеят да се съобразят с тях. Да се поставят на мястото на техния събеседник и да се замислят как ще се отрази репортажът им върху него и неговите близки.

Иван Радев допълни, че освен наръчника, от асоциацията подготвят и обучения за журналисти по тази тема, които ще започнат в началото на май.

Специални гости на форума бяха и двама журналисти от Великобритания и САЩ. Те са продуценти на филми, довели до мащабни промени в отношението и правосъдието спрямо деца, тъй като разглеждат две изключително чувствителни за обществото теми – децата в затвора и насилието в училище. Например след излъчването на филма на Кони Фоси, разкриващ задържането на непълнолетни лица заради несъществени провинения в САЩ, президентът Барак Обама, отменя тази нехуманна практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и в неделя

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще..

публикувано на 17.08.24 в 18:30

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир. “ Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата ”, каза Христина Клисурова от..

публикувано на 17.08.24 в 17:05

Започва българо-американската летателна тренировка “Тракийско лято”

От днес до 29 август на територията на страната ни се провежда ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка “Тракийско лято”. Целта е да се повишат способностите и оперативната съвместимост на летателните екипажи от..

публикувано на 17.08.24 в 11:49