Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите в чужбина. Толкова близо, толкова далече

БНР Новини
Снимка: aba.government.bg

Преди броени дни сред българите в Рим беше представена втората част на сборника "Българите в чужбина. Толкова близо, толкова далече". Поредицата предлага както есета, така и аналитични разработки и етноложки проучвания. Съставител на сборника е Снежана Йовева-Димитрова, която дълги години работи върху темата за българите по света.
Много успешна беше премиерата на втората част на сборника сред българите в италианската столица, разказа за Радио България Снежана Йовева. През 2016 година възникна идеята и беше издаден първият том на този сборник, подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) – подкрепа не само за мен като съставител на този труд, но и на редакционната колегия на списание "Онгъл". Заедно реализирахме предложението сборникът, освен като книжно тяло, да бъде качен в една онлайн платформа и да бъде достъпен за всички наши сънародници по света.

СнимкаОсвен академични студии, в изданието сме поместили и емоционални  разкази на българи, избрали да живеят в други страни, но копнеейки по родината. Това са 23 студии. Много голям интерес предизвика изследването за етнопредприемачеството сред нашите сънародници, предимно в немскоговорещия свят. Красиви са текстовете на Нели Пинтева, една дама от Швейцария, която разказва за пътя в чужбина – откровение, случайност или съдба е той. Тя е диригент и музикант и се спира на развитието на българските творци в чужбина. Много важни са и текстовете на Снежина Мечева, дългогодишен директор на българското училище в Лондон, за съботно-неделните форми на образование в училищата ни зад граница и за основната дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина.

В том втори са представени български общности от Англия, Германия, Австрия, Швейцария. Изследвани са и църковните и религиозните общности на сънародниците ни в Испания. Задълбочено е и академичното изследване за историческите диаспори. В него са показани регионалните и етнокултурните особености на българите в Албания, Молдова, Украйна, Сърбия. Ще научим много и за феномена и типологичната характеристика на българите в Украйна, както и за нашите сънародници в Бразилия, които са предимно от Молдова. Разбира се, могат да се прочетат и две много интересни студии за  българите в Италия, които разказват "Какво е да търсиш себе си в чужбина", как се развиват българските общности там и как децата пазят своята българска идентичност. И във втори том участват колеги от Института за български език, като засягат темата за интерферираните немски частици в българския език на нашите сънародници в Австрия. Не бих искала да пропусна и статията за 100 -годишнината на българското училище в Будапеща и възможностите за нови образователни практики.

След Рим къде предстои премиера на сборника?

Пътят на сборника продължава по света. Следващите представяния ще бъдат сред нашите сънародници във Франкфурт, Будапеща и Виена. След големия интерес към първата част, съвсем естествено последва втора. Предполагам, че ще вървим и към трети том от поредицата – планирали сме неговото издаване през 2019 г. Сборникът може да бъде намерен на интернет адреса на списание "Онгъл" и нашите сънародници могат да споделят своите емоции от текстовете, както и да разпространяват това знание, което ни прави истински и достойни – казва още Снежана Йовева.

Още от категорията

Първата испанско-българска продукция "Васил" тръгва по кината в България

"Единство в многообразието" – днес мотото на ЕС повече от всякога ни напомня за силата в приятелството с другия, различен от нас, който може да направи вътрешния ни свят по-широк, пълен и цветен. За това разказва и най-новият игрален филм "Васил" –..

публикувано на 27.01.23 в 13:40

Примабалерината Марта Петкова: Уча се в крачка как да бъда директор на балета

Преди дни примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова посрещна 37-ия си рожден ден с две нови роли – в живота и в изкуството. От октомври 2022 г. звездата прие поста на артистичен директор на балета на Софийската опера – решение, което..

публикувано на 27.01.23 в 10:55
Примабалерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев в спектакъла „Анна Каренина“ на Пловдивската опера.

Когато Чайковски срещна Толстой... в балет на Лео Муич на българска сцена

"Анна Каренина", балетът на изключително успешния хърватски хореограф Лео Муич, премина като метеорит през българското културно пространство миналото лято. Хореографията, по музика на Пьотр Чайковски и базирана на едноименния роман на Лев Толстой,..

публикувано на 25.01.23 в 11:40