Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постиженията на българския дух и наука представя третото рекламно издание от поредицата „Добре дошли в България!“

Снимка: eu2018bg.bg

Третият видеоклип, създаден по поръчка на Министерството на българското председателство на ЕС, вече се разпространява в публичното пространство. След като първите два показваха природните и културните забележителности в страната ни, третият акцентира върху духовния и научния потенциал на нацията. Като наше най-ценно богатство е изведена кирилицата – азбуката, на която днес пишат 300 милиона души по света. Във видеото са представени български музиканти, художници, учени, изобретатели и спортисти, допринесли за извисяване на българския дух и прославили страната ни с някои от най-големите научни, културни и спортни постижения. Началото на видеото е посветено на словото и хората на перото, които са възпели страната ни като земен рай. Авторите на рекламната поредица насочват вниманието ни към факта, че на територията на България се срещат артефакти от най-древните култури в Европа. Тук е най-старото обработено злато, заедно с много други съкровища и забележителности. Сред гениалните изобретения на българската научна мисъл са посочени компютърът, телефонният секретар, безстепенната скоростна кутия и прочутото по цял свят лекарство от блатно кокиче „Нивалин“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05