Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската песен е сред фаворитите на „Евровизия“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Песента Bones, с която България участва в шестдесет и третото издание на „Евровизия”, ще бъде представена на 8 май по време на първия полуфинал на форума в португалската столица Лисабон. Изпълнители са Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл, обединени в група Equinox. Проектът е създаден специално за песенния конкурс, а идеята е на Борислав Миланов – продуцент и композитор. Той е автор на Bones в сътрудничество с Трей Кембъл, Йоаким Першон и Даг Лундберг. Песента носи универсални послания за истинските ценности в живота и безусловната любов, отвъд ограниченията на материалния свят.

За представянето на „Евровизия-2018“, Българската национална телевизия си партнира със Symphonix International. Продуцентската компания се свързва с българските успехи на „Евровизия“ през последните две години. Техни композиции са Beautiful Mess в изпълнение на Кристиан Костов, който завоюва второто място в конкурса през 2017 г. и If love was a crime, с която Поли Генова зае четвъртата позиция през 2016 г. Първият досег на компанията с „Евровизия“ е през 2011 г., когато създава песента на Поли Генова „На инат“. След това Symphonix подписва договори в Македония, Сърбия, а тази година – и в Австрия.


Вече се е състояла първата репетиция в Лисабон, на която българските изпълнители са впечатлили присъстващите със своето прецизно вокално изпълнение. Веднага след репетицията нашата делегация даде пресконференция за чуждестранните медии. Жана, Владимир, Георги, Джони и Трей споделиха впечатления от сцената и разказаха за сценичното си представяне и посланието на песента. Както предаде БТА, букмейкъри са поставили Bones сред първите пет възможни победители на „Евровизия“. Според прогнозите, фаворити в тазгодишното издание на „Евровизия“ са Израел, Франция, Австралия, Норвегия, България, Естония, Чехия, Швеция, Испания и Италия.

На 6 май предстои церемонията по откриване на 63-ото издание на международния конкурс „Евровизия“. Тогава българските представители ще преминат по червения килим в Лисабон, заедно с конкурентите си от останалите 42 държави, които тази година ще се включат в най-престижното музикално състезание на Европа.
За българската песен ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Литва, Македония, Португалия, Финландия, Хърватия, Чехия, Швейцария).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15