Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската песен е сред фаворитите на „Евровизия“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Песента Bones, с която България участва в шестдесет и третото издание на „Евровизия”, ще бъде представена на 8 май по време на първия полуфинал на форума в португалската столица Лисабон. Изпълнители са Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл, обединени в група Equinox. Проектът е създаден специално за песенния конкурс, а идеята е на Борислав Миланов – продуцент и композитор. Той е автор на Bones в сътрудничество с Трей Кембъл, Йоаким Першон и Даг Лундберг. Песента носи универсални послания за истинските ценности в живота и безусловната любов, отвъд ограниченията на материалния свят.

За представянето на „Евровизия-2018“, Българската национална телевизия си партнира със Symphonix International. Продуцентската компания се свързва с българските успехи на „Евровизия“ през последните две години. Техни композиции са Beautiful Mess в изпълнение на Кристиан Костов, който завоюва второто място в конкурса през 2017 г. и If love was a crime, с която Поли Генова зае четвъртата позиция през 2016 г. Първият досег на компанията с „Евровизия“ е през 2011 г., когато създава песента на Поли Генова „На инат“. След това Symphonix подписва договори в Македония, Сърбия, а тази година – и в Австрия.


Вече се е състояла първата репетиция в Лисабон, на която българските изпълнители са впечатлили присъстващите със своето прецизно вокално изпълнение. Веднага след репетицията нашата делегация даде пресконференция за чуждестранните медии. Жана, Владимир, Георги, Джони и Трей споделиха впечатления от сцената и разказаха за сценичното си представяне и посланието на песента. Както предаде БТА, букмейкъри са поставили Bones сред първите пет възможни победители на „Евровизия“. Според прогнозите, фаворити в тазгодишното издание на „Евровизия“ са Израел, Франция, Австралия, Норвегия, България, Естония, Чехия, Швеция, Испания и Италия.

На 6 май предстои церемонията по откриване на 63-ото издание на международния конкурс „Евровизия“. Тогава българските представители ще преминат по червения килим в Лисабон, заедно с конкурентите си от останалите 42 държави, които тази година ще се включат в най-престижното музикално състезание на Европа.
За българската песен ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Австрия, Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Белгия, Великобритания, Гърция, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Кипър, Литва, Македония, Португалия, Финландия, Хърватия, Чехия, Швейцария).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25