Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БАН създават приятелски настроени роботи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Това са роботи, които бдят над хората в беда, помагат на децата да преодолеят трудностите, отменят работниците в най-черния им труд. В института по роботика при БАН надникваме в бъдещето, за да открием в самотния ни свят приятел, най-верен и чистосърдечен. И сякаш като застраховка, човекът му е вдъхнал качества от собствената си душа, за да не изчезнат никога.

Роботът “Робко 11” помага на болни и възрастни хора, които не могат да организират своя свят.




Този робот може да включва видео- и аудиосистеми, да отговаря на телефонни повиквания, да носи от хладилника вода или мляко, да предлага лекарства, изобщо да бъде изцяло в помощ – обяснява проф. Роман Захариев.



Освен това алгоритъмът му позволява да отиде до човека, да го побутне и ако той не реагира, да се обади на “Спешна помощ” или на близките му. Роботът може също така да общува, тъй като системите му синтезират българска реч – той разказва приказки, пее и се подчинява на гласови команди. Постоянно е във връзка и с интернет, откъдето черпи информация, включително и музика. Нещо повече – между него и човека няма как да възникват психологически проблеми и те не могат да се скарат. И не на последно място, роботът постоянно е буден, готов е да помогне във всяка ситуация и независимо дали има осветление или е тъмно, той винаги е на своя пост
.

Две роботчета са станали любими помощници на специалните деца.




Хуманоидните роботи наподобяват човешкото тяло, без да имат пълна прилика с него, и трябва да създават приятно впечатление
– представя Роби и Роберта Александър Кръстев. – С тях подпомагаме терапията и обучението на деца със специфични потребности, които интуитивно ги имитират. Повтаряйки движенията на робота, децата научават частите на тялото, а също как да разпознават посоките, цветовете и формата на предметите. А играта с него им помага да се социализират, тъй като не всички в групата са общителни. Освен това, роботът може да произнася думи, да участва в интересни диалози, да разказва приказки, да забавлява, да танцува, да хвърля топче. Всичко това помага на детето да осъществи комуникация – то може да приветства робота, да се здрависа с него и двамата да скъсят дистанцията помежду си.

Институтът по роботика развива технологии, които ще направят научната фантастика реалност и въвлича в разработването им най-младите.




Този 3D принтер е сглобен в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Използва се за прототипиране и чрез него могат да се принтират най-различни обекти – разказва ученикът Ивелин Стоянов.



Когато имаме даден прототип, който искаме да принтираме, правим модел, подготвяме го и го пускаме за печат. Имаме възможност да го отпечатаме основно с различни видове пластмаси, каквито са и показаните модели-разработки, патентовани от БАН. В бъдеще
3D принтерите ще принтират къщи и дори части от човешкото тяло. В момента те се употребяват при обучението на студенти по медицина, но когато се развие технологията, ще се използват и при хората. 

Рано или късно, човекът ще се освободи от непривлекателния труд и ще поеме по духовен път:




Т. нар. колаборативни роботи си сътрудничат с човека, работят в едно и също пространство с него и са полезни за индустрията – разказва доц. Кирил Белов.



Съвременната тенденция е не само да извършват най-тежкия труд, но и да поемат всякакви задачи, тъй като те имат това предимство пред хората, че дават постоянно качество на работа, не се разболяват, не искат отпуски. Този робот има приложение навсякъде – той например може да боядисва и да извършва монтаж. Подвижният робот пък се използва за вътрешнозаводски транспорт. Хората обаче не трябва да се страхуват, че ще загубят работата си, тъй като те ще се заемат с по-квалифицирана и по-интелигентна дейност
.

Снимки: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41