Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР организира среща на Обществените медии на Югоизточна Европа

Колкото по-добра е връзката между медиите и гражданите, толкова по-малко вероятно е те да бъдат жертва на политически натиск

БНР Новини

Паралелно със срещата „ЕС – Западни Балкани“ в България се проведе и среща на ръководителите на обществени медии от 12 държави в Югоизточна Европа. Поканата бе отправена от БНР и подкрепена от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Снимка
За БНР това не е просто стратегическа международна инициатива
, каза в приветственото си слово генералният директор на медията Александър Велев. Това е възможност да възобновим ежегодните срещи на балканските обществени медии с цел установяването на добри междусъседски отношения и по-тясно сътрудничество в региона.

На срещата присъства и председателят на EBU Ноел Къран, който засвидетелства силна обвързаност на институцията, която представлява с обществените медии на страните от Югоизточна Европа и изрази надежда форумът да допринесе за по-добро разбиране на нуждите им.

Снимка
Общата цел, но същевременно уникалната перспектива, която внася всеки участник, обогатяват нашия съюз, както ни вдъхновява и лозунгът на българското председателство „Обединението прави силата“
, каза Къран при откриването на дискусията. – Основна цел на обществените медии трябва да бъдат истинските новини, за да могат хората да им се доверяват. А основните предизвикателства, с които те се сблъскват са намаляването на средствата, възприемането им като отживелица, конкуренцията за публика, интернет гигантите за сваляне на съдържание и социалните мрежи. И все пак можем да бъдем оптимисти, можем да обменяме опит и да се учим едни от други, можем да обединим гласовете си, така че светът да ни чуе.

След 5-минутните представяния на всички представители, думата взе Воислав Раонич от Черна Гора, ръководител на Европейски проекти за финансиране в подкрепа на обществените Медии (ОМ) на 6 страни от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Черна Гора и Сърбия, за периода 2018-2020 г.

Проектът на EBU, който беше представен на срещата, се нарича „Empowering Society“, и ще се разисква през юни в Тирана. Основната му цел е да осигури политическата и финансова независимост на обществените медии на тези страни, да спомогне за тяхното реформиране с оглед постигане на професионални стандарти и икономическа ефективност, както и да бъде актуализирано и дигитализирано съдържанието на програмите. Важно е да се осъзнае необходимостта от обществените медии, да се формулират основните им ценности, сред които са универсалност, независимост, достойнство, плурализъм, отговорност и иновация, и да се изясни тяхната основна мисия - да служат на хората.

Обществените медии на Балканите имат нужда от бърза реформа, стана ясно по време на разговорите в Правец. Защо това е необходимо?

Снимка
Обществените медии се намират в криза
, каза Воислав Раонич. – Превес взима корпоративната култура и в политическия контекст от 90-те години насам, както и поради технологическите иновации, медиите трябва да се трансформират бързо. Ако не го направят до 5 години, ще бъдат дискредитирани защото всичко вече е в интернет. Обществените медии трябва да се дигитализират, като същевременно запазят своята независимост и качеството си да представят местно съдържание, близко до хората и техния живот. Всяка страна е различна и няма универсална рецепта, но има нещо общо и това е че обществените медии трябва да бъдат отговорни към обществото. Трябва да се осъзнае, че колкото по-добра е връзката между медиите и гражданите, толкова по-малко вероятно е те да бъдат жертва на политически натиск. Основни преимущества са знанията, уменията и обективната журналистика. Трябва да се намери балансът. Обществените медии служат на обществото чрез своята мисия, чрез визията и съдържанието си, но те няма как да се справят ако не се адаптират към корпоративната логика, която изисква повече ефективност, по-нови технологии и съкращаване на пътя от идеята до излъчването.

Според проекта, за да бъдат постигнати тези цели, са необходими силно законодателство, стабилно субсидиране и професионално управление.

Снимки: Ани Петрова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18

Президентът Румен Радев гостува в Черна гора

Държавният глава Румен Радев от неделя е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. На 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от домакините в..

публикувано на 16.06.24 в 11:26