Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клеарт Дурай: БНР може да ни помогне с програми за българското малцинство в Албания

БНР Новини
Клеарт Дурай
Снимка: Ани Петрова

Медийната среда на Балканите се развива динамично и обществените медии трябва да отговорят на редица предизвикателства, за да спечелят в битката за аудитория. Финансирането, привличането на най-добрите професионалисти,  излъчването по сателит са някои от основните проблеми пред медиите в Албания и Косово. По време на медиен форум, организиран от Българското национално радио в Правец, техните представители поставиха акцент върху езиковото многообразие на програмите, като важна част от обществената функция на медиите:

Ментор Шала
Косовското радио и телевизия (RTK) още от създаването си е една многоезична медия – има предавания на езиците на всички малцинства в Косово, както по радиото така и по телевизията. Телевизията на Косово произвежда програми за осем общности – на албански език, сръбски, турски, ромски, босненски, черногорски, за египетското малцинство и за общността на гораните, които говорят специфичен български диалект. Мога да заявя с гордост, че ние сме единствената телевизия в света, която излъчва новини всеки ден на ромски език – отбеляза Ментор Шала, генерален директор на RTK.

От своя страна Клеарт Дурай – директор на отдел Международни отношения в Албанското радио и телевизия, изтъкна: 

Програмите на чужди езици, особено на езика на нашите съседи, са нещо много важно. Има канал, който излъчва на езиците на всички малцинства в Албания, включително и на български. За момента това са предимно информационни издания, но в разговор с генералните директори на БНР и БНТ поискахме да ни предоставят различни програми на български език, които да излъчим за българското малцинство.

Срещата, организирана от БНР в Правец, имаше за цел да допринесе за динамиката на балканското медийно сътрудничество, особено в контекста на приоритетите на Българското председателство на съвета на ЕС. Това събитие дава шанс да възстановим партньорството си, да засилим процесите на взаимопомощ и обмяната на професионален опит, категоричен е Александър Велев, директор на БНР и домакин на събитието. Изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности в Югоизточна Европа, бе препотвърдено в обща декларация на участниците във форума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45