Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал” за принос към културните ценности на Европа

Снимка: БТА

Българската академия на науките бе домакин на 19-то Общо събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA – All European Academies). То бе съпътствано от  научен симпозиум на тема: „Науката във времена на предизвикателство за доверие и изпитание”. Обсъдени бяха фундаментални проблеми като доверието към научната експертиза и факти, ролята на науката при вземане на решения и др. Състоя се и конференция по проект САПЕА – „Научни становища за политиката от европейските академии”. Тези събития са част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

На тържествена церемония еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал”. Призът се присъжда всяка година от ALLEA за принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция. Носител на наградата за 2018 г. е професор Андреа Петьо  от Централноевропейския университет в Будапеща. Г-жа Петьо работи в областта на джендър-изследванията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35