Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будителят днес – човек с голямо сърце, търпение и воля за победа

БНР Новини
Снимка: архив

Денят на българската просвета култура и славянската писменост – 24 май, е един от малкото празници у нас, които не ни противопоставят във вечния спор между „фили“ и „фоби“. Фактът, че нито един политик досега не си позволява да използва този ден за извличане на политически дивиденти, също е достоен за уважение. Сигурно ще се запитате, какви са ползите от това, щом като държавата неглижира многобройните проблеми в секторите „Култура“ и „Образование“? И вероятно ще сте прави да сте скептични, че нещо ще се промени с още няколко дискусии или разговори. И все пак, може би е редно да повярваме, че промяната е възможна и ще се случи. Нужна е само по-силна вяра и единство.

Всяко дете може да постигне високи резултати в училище, стига да е достатъчно мотивирано и заинтригувано. Решението за това е просто и изисква единствено промяна в нагласата към новите игрови и интерактивни методи на обучение. Те отдавна са част от всекидневието на стотици хиляди ученици из цял свят, а постепенно си проправят път и у нас. С тяхна помощ учениците неусетно, ефективно и трайно усвояват информацията, от която се нуждаят. Освен от нови технологии обаче, образованието у нас спешно се нуждае от млади хора, които имат желание да се върнат в училище като учители. Статистиката сочи, че младите учители, заети в сектора са 0,61 на сто, а средната възраст на преподавателите у нас е 50 години. Данните на синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ са още по-стряскащи. Според тях около 25 000 учители са в пенсионна възраст и броят им ще се увеличава. Причините за слабия интерес към професията са няколко. Основен фактор си остава заплащането, което, въпреки ежегодната индексация, остава недостатъчно за усилията и условията на труд, в които работят учителите. Сигурността е друг важен елемент, заради който желаещите да се посветят на учениците намаляват. Проблемът с агресията сред децата, която се наблюдава на все по-ранна възраст, се задълбочава и почти всеки ден към злободневните теми се добавя нов случай на ударен или заплашен учител. Тези посегателства се отразяват зле върху здравето и работата на преподавателя и разрушават както личния авторитет, така и престижа на професията. Нужни са спешни мерки за преустановяване на тази вредна за всички тенденция, която вместо в храм на знанието, превръща училищата в бойно поле. Умението да се бием и да се противопоставяме на всичко, до което се докоснем, не ни прави победители, както често погрешно смятаме. Ключът към победата се крие единствено в знанието. Затова ролята на учителя, както в миналото, така и в наши дни, е толкова важна. Всеки от нас някога е бил ученик и си спомня с усмивка или пък не за някои от своите преподаватели. За част от забележките или похвалите, които е получавал и в крайна сметка им прощава всичко, заради което някога им се е сърдил. Те завинаги оставят отпечатък в сърцето му и се превръщат в светъл пример за подражание. Съзнавайки важността на добрите примери, които ще променят отношението и интереса на обществото към образованието, екипът на образователната платформа „Училища.бг“, започна национална кампания „Будителите“. Тя ще продължи една година, а каква е нейната цел, разказва един от инициаторите и – Румен Бакалов:




СнимкаИдеята на платформата е всеки да може да номинира човек от сферата на образованието. Дали ще бъде учител в детската градина или в прогимназията, няма никакво значение. Дали ще го номинират негови колеги, ученици или родители, също не е важно. Важното е ние да успеем да покажем тези хора. Нашата кампания не цели някой от тях да бъде победител, а да покажем възможно най-много добри практики от образованието. Участниците получават само една значка, на която пише „Будител“. Няма надпревара и всеки, който е номиниран, е победител, защото хората в неговото обкръжение виждат изключителния подход в образованието, който той има и им е показал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59
Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10

Слънчев понеделник, подходящ за преходи в планината

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Сутринта на отделни места в котловините ще се образува ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще са от 4°-5° , на места из високите полета на Западна България до 15°-17° по Черноморието, в София –..

публикувано на 22.09.24 в 19:05