Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари песни, млади гласове и известни имена в Bg Vintage

Снимка: личен архив

Български песни от миналия век в изпълнение на млади певци и инструменталисти… С няколко думи – това е новият проект Bg Vintage, а първият концерт е на 23 май в столичния City Mark Art Center.  Младите певци са Велека Цанкова, Ганиела Ганева и Ицо Любенов, които получават безценния шанс от известни и обичани музиканти. Вера Шандел, позната от вокалното трио Sentimental Swingers, разказва:

Това е идея, която обсъждаме от много време заедно с Мишо (Михаил Йосифов) и Ели (Елисавета Парушева). Искахме младите да се запознаят с хубави стари песни, да имат сцена, а и всеки от нас да сподели с тях това, което знае в своята област. Открихме невероятни неща – например песента „С таксиметър“, изпята навремето от Стоян Миленков, записана през 1932 г. От онези години е и песента на Алберт Пинкас – „Танго за държавната лотария“. И двете са изключително актуални и са много смешни – за времето си, както и за нашето време. В програмата е и моята любима песен от детството – „Нашият сигнал“ (написана и изпълнявана от Емил Димитров), както и „Когато луната изплува“ – текст Димитър Точев. Първата изпълнителка на тази песен е Мими Николова. Тя е в прекрасна форма и на премиерата ще се качи на сцената, за да пее заедно с младата Велека Цанкова. В оркестъра е също Вили Стоянов – внук на Йосиф Цанков, композитор не само на тази, но и на още много прекрасни песни. Мишо и Вили са „музикалното ядро“, аз работя за това как ще изглежда всичко, а Ели се грижи проектът да достигне до повече хора. Всички ние сме и продуценти. Щастлива съм – всеки намери своето място и в същото време постоянно си помагаме с какво ли не.


Велека Цанкова е на 24 години, студентка е в НМА, в класа на Алис Боварян. Харесва джаз, латино, поп, но в момента на първо място са хубавите български песни от далечното (за нея) минало.

От цялата програма бях чувала може би една или две мелодии. Любимата ми сред тях е „Дай да те целуна“, както и „Когато луната изплува“, „Пълна луна“, „Чико от Порто Рико“. Научих историята на тези песни. Откривам, че сме имали и имаме много, много хубава музика, прекрасни певци и инструменталисти. Атмосферата, която Мишо създава на сцената е много приятна, лека и спокойна – като работата с него. Аранжиментите му са много добри. Щастлива съм, че съм част от всичко това.

„Платформа за представяне на млади музиканти“ е другото име на Bg Vintage според тромпетиста Мишо Йосифов, който преподава във факултета „Поп и джаз“ на НМА „Панчо Владигеров“ тромпет, импровизация, води студентския биг бенд и още няколко по-малки състава.

Следя и познавам доста добре работата на студентите, което много помогна при избора – сподели известният музикант. Освен младите певци, поканихме техни колеги инструменталисти, повечето са от студентската формация „Си бемол“ – саксофониста Иван Йорданов, Виктор Викторов на барабани, Светлин Стайков – на бас, Момчил Косев – китара и вокал, Исак Бенбасат – пиано. Ко лидер на оркестъра е тромбонистът Вили Стоянов. Сигурен съм, че тепърва ще имаме много изяви. Това е първата ни програма, в която решихме да отдадем дължимото на българските песни. Вероятно ще продължим и в други посоки, които обхващат т.нар. винтидж култура. Имаме и едно авторско парче във винтидж стил – „На моята тераса“, ще прозвучи за първи път на премиерата, която е във великолепния концертен салон на City Mark Art Center. За нас е чест, че получихме покана от Фестивала на изкуствата „Аполония“ тази година.

В продължение на първата програма музикантите ще се постараят да обхванат всички периоди и да представят на живо винтидж програмата в колкото е възможно повече клубове и зали в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25