Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Белица – градът на танцуващите мечки и завладяващата природа

БНР Новини

Град Белица е разположен в сърцето на Рило-Родопския масив, обкръжен от  зелени вековни гори, там, където се срещат трите вълшебни български планини – Рила, Пирин и Родопите. Градът е административен център на община Белица, с население от близо 11 000 жители.

Снимка
Днес Белица се развива като туристически град. Прекрасната, съхранена природа и развитата туристическа инфраструктура позволяват на Белица да предлага активен и приятен отдих на любителите на еко и хоби туризъм. Шест маркирани туристически пътеки, две от които влизат в Националния парк „Рила”, преминават през различни екосистеми и редуващи се растителни и животински съобщества.

Снимка
Ландшафтът на общината поразява въображението с високите, издигащи се над 2 500 метра надморска височина планински върхове. Омагьосва с красотата на бистрите си ледникови езера, с приказната атмосфера на дълбоко врязаните планински речни долини, покрити с обширни иглолистни лесове. В гористите склонове на Рила – на 12 км от Белица, в местността „Андрианов чарк“, се намира Центърът за реадаптация на танцуващите мечки.

Снимка
Той приютява пострадалите животни от България, но също от Сърбия и Албания, като им осигурява спокоен живот в естествена среда. Така, под грижите на специалисти по поведението на кафявите мечки, те могат да проявят своите диви инстинкти. През лятото хиляди туристи посещават парка, сподели кметът Радослав Ревански.

Територията на община Белица е богата на древни паметници на културата-тракийски светилища, оброчища и църкви, останки от тракийско селище. За богатото историческо минало на общината и начина на живот през вековете свидетелстват и експонатите в Историческия музей, разположен в центъра на града.

Снимка
По-голямата част от селищата на общината са разпръснати във високопланинската част на Западните Родопи. Това е район, който е признат като местообитание от световно значение и е включен в Световните екорегиони, установени от Международната природозащитна организация. Изключителните природни дадености извеждат на преден план развитието на туризма и обособяването му като основен отрасъл на общинската икономика.

Белица разполага с мрежа от хотели, снабдени с всички удобства за туристите. Те са разположени основно в града и в планинския му курортен комплекс Семково.

Снимка
Комплексът се намира на 17 километра от Белица, сред широки поляни, обградени със смърчови и борови гори. Местоположението и климатичните условия са добра предпоставка за краткотраен и дълготраен отдих и развитие на зимните спортове. А през лятото Семково предлага добри възможности за практикуването на летен маршрутно-познавателен и екотуризъм. Искаме да развием Семково като целогодишен курорт, – поясни кметът на Белица Радослав Ревански.

В местността се организира Зимен празник „Белица – Семково“, който всяка година събира стотици хора в живописната местност. По време на празника традиционно се  провеждат спортни състезания – ски слалом, футбол на малки вратички, дърпане на въже, скачане с чували, турнири по шах, бридж и тенис на маса, както и фолклорен концерт на местни състави и гостуващи групи от Македония.

Снимка


Основна селскостопанска култура, която отглежда местното население, е тютюнът, а животновъдството е доминирано от овцевъдство и говедовъдство.

Снимка
Местната икономика е представена предимно от малки цехове:

СнимкаОсновният развит бизнес е дървообработването, също така имаме много шивашки цехове. Имайки предвид, че сме близо до Банско, през зимния сезон голяма част от хората са ангажирани с туристическия бранш. Също така една част от населението е работи в курорта Семково – поясни кметът на община Белица Радослав Ревански. Той допълни, че общината е с най-висока безработица в областта, но се прави всичко възможно за преодоляването на този факт. Използваме всякакъв вид програми и се опитваме да създаваме условия за развитие на бизнеса и да провокираме предприемачеството в общината, каза още той.

Снимка
През летния сезон привлекателна за туристите е прохладата край множеството валявици, които и  до днес се използват от беличани за пране на килими и одеяла. Тази древна обществена пералня всъщност е голямо дървено корито с процепи, в което водата от реката се завихря и чергите се перат. Валявиците, които са етнографска забележителност, са правени са от майстори дърводелци от Белица, тъй като  навремето дърводелството е било добре развито като занаят в града. И до днес могат да се видят пъстрите белички черги, изпрани и изложени да съхнат върху парапети от дърво живописна гледка насред планинския пейзаж.

Снимки: belitsa.com и БГНЕС

Още от категорията

Българските екскурзоводи представят видео за Аладжа манастир

Октомври тихо се изнизва, а заедно с него и последните топли дни, наситени с багрите на природата. Сега е моментът да им се насладим и да изпратим сезона с незабравима екскурзия до Северното ни Черноморие. В специално видео Асоциацията на..

публикувано на 25.10.20 в 05:00

Започна есенно-зимният сезон на… морето

През изтеклата седмица Бургас посрещна първите 25 туристи от Украйна за комбинирана почивка през есенно-зимния период. По стар български обичай туристите бяха посрещнати с питка и мед, под звуците на автентични фолклорни инструменти...

публикувано на 24.10.20 в 04:55

Българско-турски разговори за туризъм

Да отправят съвместен апел към останалите си колеги от балканските страни границите да останат отворени и да не се въвежда карантина, е предложила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на своя турски колега Мехмет Ерсой. Според Николова,..

обновено на 23.10.20 в 16:48