Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разград е домакин на най-престижното световно есперантско мероприятие

БНР Новини
Снимка: личен архив

Вече близо 30 години за няколко дни в началото на юни Разград се превръща в средище на световното есперантистко творчество. Причината за това е провеждането на най-престижното есперантско мероприятие ЕКРА – есперантска творческа среща „Абритус“. Тази година организаторите посрещат гости от Румъния, Сърбия, Турция и България. Тридневният форум ще започне с вечер на есперантското изящно слово на 1 юни. На следващия ден ще бъдат обявени победителите в Международния литературен конкурс за есперантска поезия и хумор, в който тази година участват творби от Русия, Казахстан, Румъния, Сърбия и България.

СнимкаПреди 1989 г. езикът есперанто беше много разпространен в България, може би поради факта, че чрез него можеше да се пътува в чужбина. Сега тази възможност я има всеки и затова се наблюдава отлив от есперантисти“, казва Иваничка Маджарова, заместник председател на Есперантския дом на културата в Разград. В момента в лудогорския град има около 40 есперантисти, които владеят езика на различно ниво. Най-известният разградчанин есперантист, обиколил света и прославил града си е Стефан Минков. Минков е роден през 1883 г. Много модерният тогава международен език научава като ученик в Морското училище във Варна, разказва Иваничка Маджарова. Той е почетен член е на Световната есперантска организация, доживява до 99 годишна възраст, като 62 години от тях посвещава на езика есперанто.



Снимки: личен архив на Иваничка Маджарова, Садет Кърова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10