Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Горноряховския суджук

Снимка: veliko-tarnovo.net

За 12-и път Горна Оряховица приема гости за празника на своя деликатесен колбас, известен като Горнооряховски суджук. Корените на неговото производство са близо два века в миналото. За него се разказва следният анекдот: Един късен следобед в края на XIX век група българи водят на гости в града един английски пътешественик. Къщите са забулени в мараня от пушек. О, вие имате вече голяма индустрия – възкликнал гостът. Не е това – отговорили българите – всички жители запичат на скара суджук за мезе към вечерната ракия.

Времената се менят, бирата донякъде измества ракията като съпътстваща напитка, но горнооряховският суджук е все така популярен в България. И не само това. Той е първият български продукт, вписан в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. В Историческия музей на града се намира единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук”, която проследява развитието в производството на суджука от самото начало до днес. Статистиката сочи, че за първите 9 години Празникът на горнооряховския суджук е посетен от над 50000 души, изядени са близо 10 тона суджук и са изпити около 30 000 литра бира. И тази година се очакват много гости и богата програма: музика, кулинарни демонстрации, игри, изненади и забавления.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27