Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

БНР Новини

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и е видяна от над 150 хиляди души!

Четиримата приятели се познават едва от 3 месеца, а идеята да помогнат се ражда, както всичко добро, съвсем случайно:

Всичко започна една вечер, когато се бяхме събрали на гости в една приятелка, правихме картини и свещници за нас и решихме да ги продаваме. И понеже всички обичаме кучета, решихме да е с благотворителна цел. И друг път сме помагали на животни в беда. Не с пари, но съм хранил бездомни кучета, които съм виждал на улицата, – разказва 12-годишният Давид.

Снимка

Приютът, на който са решили да помогнат децата, се намира в с. Горни Богров. Той започва да функционира през 2012 г. и е с капацитет 840 кучета. Въпреки усилията на държавата и доброволците и намаляването на броя на безстопанствените животни у нас, тяхната популация все още е доста висока. По улиците на големите градове в страната скитат над 10 хиляди бездомни кучета, а в столицата те са около 4 хиляди. Не стигат и парите.

Една позната, която е ходила в този приют, ни описа състоянието му като много окаяно, – обяснява Ваня, майката на Давид. – Затова решихме да помогнем точно на тях. Поне на кучетата. Приюта едва ли ще можем да подобрим. Имаме идея освен необходимата храна да се купят лекарства и ваксини, а също така да осигурим медицинска помощ на кучетата, които се нуждаят от нея.

Импровизираният благотворителен базар се намира пред блок 769 в столичния квартал „Люлин“. На символични цени могат да се купят детски играчки, книжки, пъзели, бижута и много други интересни и полезни неща.

Хората доста купуват, най-вече изработените от нас предмети – картини, свещници, пластилинови фигурки, гривни от ластици. Започнаха да ни носят и техни предмети – запазени играчки, бутилки с декупаж, рисувано стъкло, свещници, бижута и други. Хората много ни подкрепят, хвалят ни и искат да се срещат с нас. Даже минаха едни хора и казаха, че са дошли от Лондон, за да се запознаят с нас, научили са за инициативата от Фейсбук.

Снимка

Разбира се, най-голяма подкрепа Давид, Емо, Калин и Ева получават от своите родители.

В началото бяхме много изненадани, – споделя майката на Давид. – След това се зарадвахме, най-вече защото ще помагат, а няма да са постоянно пред компютрите и телефоните. Беше за добра кауза, което още повече ни трогна. Много помагаме и ние с каквото можем. Всяка майка дари по нещо, купуваме им материали да рисуват картините, да правят още гривни от ластици и т. н. Подкрепяме ги напълно.

Те първоначално се съгласиха само да опитаме, но никой не очакваше, че ще станем толкова известни и популярни, – с широка усмивка добавя Давид.

Инициативата ще продължи до края на лятото, а всеки желаещ да подпомогне идеята и усилията на четиримата приятели може да си купи ръчно изработен от тях предмет или да дари запазени играчки или други вещи. А децата обещават, че при посещението в приюта ще направят много снимки, за да докажат на съмняващите се, че всичко до последната събрана стотинка ще отиде за обявената кауза и за доброто на кучетата в общинския приют в с. Горни Богров.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20