Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха евтаназията на стадата в Странджа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всичко започва в края на юни, когато в три овцеферми в с. Воден, на територията на община Болярово, са констатирани три случая на болестта „чума по дребните преживни животни“ – едно умряло животно, а други две в тежко състояние.За да спрат заразата, ветериарно медицинските власти налагат умъртвяването на 700 овце и кози и техните приплоди. Въпреки наложените ограничителни мерки, ситуацията излиза от контрол и евтаназията продължава в с. Кости, област Царево, където преди 7 години след зараза от шап от 150 ферми само шест продължават с отглеждането на дребен добитък. Сега ситуацията се повтаря заради положителна проба в едно от стопанствата, която налага изтребването на всички кози и овце в селото. В отговор на крайните мерки ветеринарни лекари с дългогодишен опит изказаха съмнение, че положителните проби, без пълни допълнителни изследвания, клинична картина и развитие на заболяването не могат да бъдат повод за масовото унищожаване на стадата. Въпреки това, за да се презастрахова, Българската агенция по безопасност на храните разпорежда да се пристъпи към евтаназията и на здрави животни. Не се дават и инструкции на животновъдите как да предпазят стадата от разпространението на болестта. И трагедията застига ямболските села Крайново, Странджа и Шарково, където 46 от взетите проби се оказват положителни. Животни с клинична картина на заболяването отново няма, но властите пристъпват към масово унищожаване на 2000 овце и кози, въпреки отчаяните опити на животновъдите да се противопоставят на строгите мерки. Потресени от поголовното унищожаване на животни в района на Странджа, бургазлии блокират пътищата към ямболските села. В акцията по спасяването на стадата в Шарково се включват и младежи от София и Варна, които успяват да привлекат общественото мнение. Стига се дори до съмнения, че изтребването на животните в района на Ямбол и Бургас цели да унищожи местния поминък и да прогони жителите, за да се освободи място за бежански лагери. Представителите на Патриотичния фронт Ангел Дамбазки и Александър Сиди опровергаха твърденията. Това е лъжа, която се разпространява ежедневно и умело се използва от опозицията, подчерта Александър Сиди:




Това, което може да направи правителството, е да обезщети тези хора. Въпреки това има карантинен период, през който те няма да могат да гледат животни. Според мненията на специалисти става дума за минимум 6 месеца или година. На първо време ще се изплатят компенсациите, а след това има предложения животновъди от страната да дарят животни на засегнатите стопани.

Общественото недоволство изригна, когато в интернет пространството се появиха кадри и видеоматериали с баба Дора, която отказваше да се раздели с козите си, отправяйки призив към хората да й помогнат да спаси стадото си. Въпреки финалите на Световното първенство по футбол мнозина заминаха за Странджа и успяха да направят жива верига около малкото стопанство на баба Дора и предотвратиха евтаназията на животните на старицата.

Цялото недоволство, породено от грубото отношение към животните и техните стопани прерасна в протест пред Министерски съвет на 18.07, в който се включиха животновъди от цялата страна, с искания за оставка на виновниците, довели до кризата в сектора.




Къса ми се сърцето като гледам как отнемат животните на хората, загубили са човешкото в себе си. ...Всички сме тук с една и съща цел да спасим овцевъдството и козевъдството в страната ни... Няма диалог, няма разбиране, няма подкрепа повече от десет години... Сред редиците на протестиращите се открояваха жълтите фланелки на стотина души от eкарисажа в Шумен: Подкрепяме тези хора и протестираме срещу затварянето ни. Вместо да се изгорят труповете на животните в екарисажа при нас, те се загробват, а после всичко отива в почвата, водата... и после след време заразата се връща отново...А ветеринарните лекари са категорични, че загробването означава след няколко години отново да тръгне същият вирус. И тогава сигурно пак ще пострада животновъдството, което бавно и безвъзвратно се унищожава.

Притеснения за бъдещето на сектора изрази проф. Иван Станков от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който даде конкретни числа за размишление:




Загубите на тези хора са големи, ликвидира се поминъкът им. Повечето са възрастни хора, които едва ли ще тръгнат да отглеждат животни отново. От 11 млн. дребни преживни животни за годините на демокрация стигнахме до милион и половина. Ако за японците и китайците оризът е основна храна, за българите – това са хлябът и сиренето.

Тази нощ, след заседание на Междуведомствения координационен щаб, бе взето решение за отлагане на евтаназията в Шарково до официалното получаване на резултатите от кръвните анализи на животните, но дезинфекцията и контролът продължават. Очаква се и еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на харните Витянис Андрюкайтис да се срещне днес с български журналисти в Брюксел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05