Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният джаз фестивал в Банско

БНР Новини

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт.

Двадесет и първото издание ще открие Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и солистки Весела Морова и Петя Буюклиева. Следват концерти на италианката Киара Панкалди и на българската група "Дърти пърчис" със солистка Амалия Ненова.

На 5 август почитателите на джаза ще чуят за пръв път у нас Биг бенд „Нишвил“ с диригент Владан Караджов от Сърбия. Музикантите пристигат от Ниш, а оркестърът носи името на известния фестивал, който всяко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят.

„Нишвил“
Същата вечер на сцената ще бъдат „Рагтайм бенд“ с лидер Румен Александров и добре познатите на публиката в Банско Jazzbones от Германия. Немското участие тази година продължава с Gerdband (7 август), както и с Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown. Джаз певицата Александрина е наша сънародничка, която от години живее и работи в Германия, а в този фестивал ще участва за втори път (на 8 август).

„Рагтайм бенд“ и Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown
Сред участниците са и атрактивните изпълнители от Jive Aces от Великобритания. Любимци на публиката в Банско, те са последни в програмата на 8 август.

Jive Aces
Един от най-интересните гости е саксофонистът Дмитрий Баевский. Роден е в Санкт Петербург, там завършва музикално училище. На 19-годишна възраст се премества в Ню Йорк, където продължава образованието си и своето професионално развитие в обкръжението на големи имена от съвременната джаз сцена. Концертът му в Банско е на 9 август.

Дмитрий Баевский
Същата вечер е изявата на NATO Jazz Combo от Белгия, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев от България и известните Gipsy Kings by Paco Baliardo.

NATO Jazz Combo и Gipsy Kings by Paco Baliardo
На 10 август за публиката предстои среща с джаз певицата Лиса Симон от САЩ - още едно от известните имена в афиша, дъщеря на легендарната певица и пианистка Нина Симон. Тогава е и концертът на британската поп и джаз формация Matt Bianco.

Лиса Симон
Осемдневната програма на събитието представя още редица познати и непознати у нас изпълнители от Австрия, Русия, Китай, Франция, Унгария… Джаз фестивалът ще завърши с концерт на поп певицата Рут Колева и нейния бенд.

Снимки: banskojazzfest.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15