Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траби-тур ни връща в живота на София преди 30 години

БНР Новини
Снимка: личен архив

Макар от рухването на Берлинската стена, с което бе сложен край на социализма в Източна Европа, да са минали близо 30 години, спомените за онова време са все още живи. Днес родените след 1989 година слушат с интерес разказите на своите близки за този период, но за тях често те звучат някак нереално. Именно към младите, за които социализмът е само дума, която чуват тук-там в разговорите на възрастните, е насочена инициативата на трима предприемачи – да покажат София от онова време, през очите на обикновения човек, при това с помощта на легендарния Трабант. Каква е ползата от подобен тип турове, обяснява един от тях –  Йордан Петков:




Това, което се случва често, е, че хора, които идват от цял свят, имат интерес към най-различни неща в София. Питат какво и как е било през социализма и за нас беше очевидно, че има нужда от такъв тип тур. Искахме обаче да го направим малко по-различно и ни хрумна, че ако можем да използваме нещо от онова време, каквото да кажем е трабантчето, ще бъде не само привлекателно за чужденците, но и интересно за нас самите.Макар и да е бил доста подиграван, както тогава, така и сега, трабантът е един от евтините соцавтомобили, което го прави и по-достъпен за реставрация и намиране на части.

Искахме да пробваме и с Чайка, или Волга – признава Йордан, но те са твърде скъпи и трудни за поддръжка, а и идеята на тази обиколка е туристите да усетят максимално много от бита и ежедневието на обикновения човек. Двете лимузини по никакъв начин не се вписват в него, тъй като през социализма те са били запазени единствено за близки до управляващите, както и за тях самите. Трабантът от своя страна се среща „под път и над път“ и е любим на милиони хора от всички соцстрани. Произведен в източногерманският град Цвикау през ноември 1957 година, първият му модел веднага печели сърцата на немците. Фактът, че до обединението на Германия през 1990 година от автомобила са произведени над 3 милиона броя, а днес по пътищата само в Германия се движат над 34 000 от тях, показва, че марката е не само сполучлива, но и все така ценена и обичана, както преди 61 години. Повече за историята на автомобила, както и тънкостите на неговото управление, може да научите ако се включите в двучасовата обиколка на София всяка събота и неделя от 10 сутринта. Сборният пункт е на входа на парка на Националния дворец на културата от страната на булевард „Фритьоф Нансен“, точно до парчето от Берлинската стена, дарено от жителите на Берлин с послание за мир на 16 май 2006 година. Наред с тази история, ще научите какви тайни крие Националният дворец на културата – място, в което духът и символите на миналото се смесват с учестения пулс на новото време. Пример за такава „тайна“ е и фактът, че преди да бъде построен, на територията на двореца е имало стара железопътна гара, както и казармите на І и VІ пехотен полк. Ще чуете и разказ за построяването и разрушаването на мавзолея на комунистическия лидер Георги Димитров, както и такъв за делото и съдбата на автора на „Задочни репортажи за България“ Георги Марков. Често се случва да научите и някоя лична история на случаен минувач, който е дочул неволно темата на беседата. Не го отпращайте, а чуйте и неговата гледна точка за онова време, дори и да не сте съгласни с нея. Нека не забравяме, че с края на социализма извоювахме отново едно от най-важните човешки права, което преди 1989 година е било привилегия за малцина – свободата да изразим нашето мнение за всичко, което ни вълнува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10