Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Радев: За да пътуваш, не се нуждаеш от много средства, а от желание да опознаваш нови хора и култури

БНР Новини

Стремежът на човека да подсигури бъдещето си или да достига нови и нови върхове в кариерата често го кара да забравя или пренебрегва истински важните неща, за които си струва да живее. Те са прости, но уви и твърде крехки, затова за тях винаги трябва да бъдем нащрек. На първо място винаги е здравето, следвано от любовта и щастливото семейство. Всеки един от тези фактори, може да те накара да преосмислиш напълно ежедневието си, навиците си и ползите от онова, с което се занимаваш.

СнимкаИменно справянето с тежко заболяване преобръща живота на Иво Радев. След няколко години работа като екскурзовод на Българското черноморие, той решава да последва своята приятелка, която заминава, за да учи в Германия. След излекуването си той е убеден, че ще прекара всяка свободна минута, обикаляйки света и опознавайки нови хора и култури. Приятелката му Меги подкрепя тази идея и така започват да отделят голяма част от семейния си бюджет за пътувания из цял свят. Страстта им към пътешествията обаче се отключва още след сватбата им, когато Иво решава да я изненада, подарявайки и меден месец като в приказките. Той включва шест кратки пътувания в Европа, както и двуседмична почивка на Малдивите.

Досега са посетили над 42 държави, като броят им продължава да расте. Работата на двамата в банковата сфера и консултантския бизнес им позволява често да отсъстват от дома си в Дюселдорф, тъй като всяка година имат своя 30-дневен отпуск. Двамата съумяват да го съчетаят с официалните почивни дни в Германия, както и с Великден и Коледа и така, вземайки си два или четири дни отпуск, често им се получава близо седмица, в която да се насладят на свободата и да вложат всичките си пари в спомени. Багажът, с който пътуват, освен най-необходимото, включва и нещо специално – две български носии. Каква е причината и как ги приемат местните?




Поводът да ги носим беше едно наше посещение в Мюнхен по време на Октоберфест, разказва Иво Радев. Там ни направи впечатление как и млади, и стари са облечени в местните народни носии и никой не се притеснява как ще изглежда в очите на другите. Решихме, че би било хубаво, когато обикаляме и ние да бъдем с нашенски носии. Носията на Меги е северняшка, а моята е от тракийския край на България. Обикновено са голяма атракция, понеже хората невинаги успяват да ги свържат с определена държава. Първият въпрос винаги е откъде сте и каква е тази носия? Голяма част от тях не знаят къде точно се намира България, но ние им обясняваме за нашите традиции, показваме им и традиционни български танци.


След хиляди пропътувани километри и безброй незабравими моменти, Иво споделя, че са преживели и немалко опасности, за които макар днес да разказва през смях, са били доста сериозни. Една от тези случки преживяват на остров Занзибар, където пристигат в 3 часа през нощта. Единственият им вариант за придвижване е да вземат такси, което да ги закара до хотела. По средата на пътя обаче то спира до една гора, а шофьорът казва, че ще се върне след малко. Всичко това би изглеждало напълно нормално, ако само седмица по-рано Иво не чува разказ за двама младежи, които биват ограбени именно по пътя им от летището към хотела, когато спират с таксито им на същото място. В крайна сметка, нищо подобно не се случва и те благополучно достигат желаната дестинация.


За подобен начин на живот, освен отпуска обаче, са нужни и средства, които според Иво и Меги не са особено много за хора, които не държат на лукса и разточителството. За тях най-важен е контактът с местните хора, които често ги приемат изключително топло, канят ги в домовете си и споделят с тях своята скромна трапеза. Подобно посрещане е чест, която мигом ги превръща в част от семейството. А това им позволява да научат множество интригуващи истории за обичаите и традициите на различните народи.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10