Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучиха новооткрита църква на средновековната крепост Червен край Русе

БНР Новини
Снимка: Регионален исторически музей Русе

Приключи археологическото проучване на новооткритата църква на територията на средновековната крепост Червен край Русе. Храмът е с размери 6,70 на 12,80 м. Състои се от притвор и основна част, а олтарното пространство завършва като тристенна абсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. Първоначалният анализ на находките, както и наблюдаваната технология за изграждане на храма, го датират в рамките на XIV век. Още при миналогодишните проучвания в притвора са били регистрирани запазени малки участъци от стенописи. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата "Преображение Господне" в Самоков отбелязва празника си с патриаршеска вечерня

За предпразненството на храмовия си празник, църквата "Преображение Господне" в курортния комплекс Боровец посреща Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил за вечерна служба /от 18 ч. на 5 август/. Храмът започна да приема отново миряни през..

публикувано на 05.08.24 в 11:04

Божествена света литургия в Потопената църква край Жребчево

Божествена света литургия ще бъде отслужена в потопената църква край язовир Жребчево за шеста поредна година на 3 август (събота) в 9:00 часа от Старозагорския митрополит Киприан. По следите на изгубеното време – потопената църква на яз. Жребчево..

публикувано на 02.08.24 в 22:55

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15