Младият готвач Виктор Жечев прекарва година и половина в кухнята на принц Чарлз, където приготвя ястия за трапезата му. Като член в екипа на швейцарския шеф Антон Мозиман, той изпълнява изискванията на кралската особа за менюто както на официални вечери на най-високо ниво, така и на събирания в тесен кръг.
Принц Чарлз се хранеше с едни и същи ястия и дори да имахме неколкостепенно меню за вечеря, на неговата маса винаги имаше еленско, поднесено на сребърен поднос – разказва Виктор Жечев. – Той обичаше месото да бъде максимално сготвено – макар и доста сухо, освен това хапваше печено червено цвекло и семпла салата от листни зеленчуци със зелен боб и чери домати и сравнително кисел дресинг на основата на заквасена сметана (крем фреш), естрагон и много оцет. Що се отнасяше до десерта, понякога приготвяхме за него плодова салата, но в повечето случаи се придържаше към включения към менюто на самата вечеря сладкиш.
Тръгнал от гимназията по туризъм в столицата и кулинарната академия в Добрич, през 2014 г., след като харесват CV-то му, младият мъж се озовава във фирмата за кетъринг на Антон Мозиман, осигурил първите “Мишлен” звезди за английски ресторант. На интервюто за постъпване на работа го питат дали знае руски и още новобранец го изпращат на олимпиадата в Сочи, където в Швейцарската къща трябва всеки ден да готви за близо хиляда души. Един ден Виктор се изправя пред инфарктна ситуация – изчезва цял швейцарски камион със сирене и се налага светкавично да изкупи наличните продукти за фондю и раклет в околността. С екипа на швейцареца българинът участва и в подготовката на благотворителна вечеря за борбата с рака с холивудски знаменитости като Райън Рейнолдс и Самюъл Джаксън, където поднася ризото с телешко и гъбен сос.
Във фирмата на Мозиман, която се движеше от двамата му сина, останах година и половина – спомня си готвачът. – Но когато се отбивах в частния му клуб, винаги го заварвах там, въпреки че беше вече близо 80-годишен. Той беше изключително активен и всеки ден влизаше в кухнята, за да пробва със своята малка лъжичка всички ястия и сосове и след това ведро обясняваше какво им липсва и желае да се подобри. Някои неща бяха негова запазена марка – сосът Цезар например беше по-тежък заради повечето жълтъци и аншуа, докато ризотото приготвяше по-водно и след слагането на сметаната количеството сос надвишаваше това на ориза.
Въпреки че е част от звезден отбор, готвачът усеща, че има какво още да научи, затова се обръща към кулинарния си идол българина Емил Минев, станал част от първия “Шангри-Ла” хотел в Лондон. Ала изгубения рай за Виктор Жечев се оказва родната му страна, в която доматът има невероятен заряд, а традиционни продукти като зеленото сирене от с. Черни Вит не се срещат никъде по света.
Надявам се скоро да развия концепцията си за свой ресторант – и по отношение на кухнята, и на това, на което се научих от много готвачи – разкрива намеренията си Виктор Жечев, завърнал се наскоро в родината. – На първо място е уважението към продукта, а това означава, че именно той диктува съдържанието на чинията и начина на презентирането й, той винаги е в центъра на менюто с произхода си и начина си на приготвяне. Да вземем например манатарките – макар и семпло направени, те са водещите, защото когато разполагаш с качествени продукти, не са ти нужни сложни заготовки и техники, за да ги покажеш в пълния им блясък. В ресторанта си ще заложа на авторската кухня и се радвам, че вече не само в София, но и в много други градове се дава шанс на рискови, да ги наречем, готвачи с по-различен поглед от установения.
Подлезът на "Орлов мост", свързващ локалното платно на бул. "Цариградско шосе" с Борисовата градина, беше напълно преобразен и превърнат в модерно, светло и вдъхновяващо пространство с репродукции на картини на стара София. В обновения подлез са..
Заради падналия сняг остава усложнена обстановката в много населени места в страната. Част от общините Априлци, Троян, Тетевен, Ловеч, Самоков и София област все още нямат ток. В Ловешко екипите на "ЕРМ Запад" и на държавния Електроенергиен системен..
Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново е сред най-предпочитаните дестинации за туристите. Особено притегателни са средновековните манастири и църкви, една от които носи името "Рождество Христово". Арбанашките църкви са музейни обекти, служение..
За днес беше планирано откриването на ски сезона на Витоша. Към момента обаче движението по пътищата на планината е невъзможно заради обилния сняг...
В последния брой на предаването за 2024 г. се опитваме да узнаем как българската традиционна култура пленява чужденци и сплотява българи зад граница..
С голям възпоменателен митинг край кирковското село Могиляне беше отбелязана 40-тата годишнина от протестите на българските турци срещу т.нар. Възродителен..