Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите искат за трети път тази година вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Вчера, 15 октомври, левицата внесе трето за 2018г. искане за вот на недоверие към правителството. Първото бе предявено в началото на българското председателство на Съвета на ЕС през януари заради обвинения в корупция, но не мина. Вот за недоверие беляза и края на председателството през юни, с претенции към сектор „сигурност“ и също не успя. Вотове за недоверие, свързани с политиките за здравеопазване и сигурност, левицата вече е искала и при първото правителство на Бойко Борисов, съответно през октомври 2010 и юни 2011 година. При кабинета „Борисов 1“ те бяха отхвърлени, въпреки подкрепата от ДПС, но при кабинета „Борисов 3“ движението отказва да подкрепи искането на левицата, защото според анализите му в момента няма политическа сила, която да формира алтернатива на управлението на ГЕРБ.

Социалистите обаче не смятат така и по думите на лидера им Корнелия Нинова поредният вот ще има три цели – да покаже, че „здравеопазването е катастрофално, че правителството не иска да се справи с проблемите в сектора и че има алтернатива на всичко това в лицето на БСП“. И тъй като нямат подкрепа в парламента, сега за разлика от преди, социалистите я потърсиха извън него, на срещи с лекарски и пациентски организации, с Националното сдружение на общинските болници. Ръководството на Българския лекарски съюз изказа задоволство от разговорите с БСП, окачестви ги като конструктивни и полезни, но отклони коментари за вота с аргумента, че не се меси в политиката.

Самата Корнелия Нинова призна, че няма как кабинетът да бъде свален със 79-те гласа на БСП. Макар в парламентарната група на левицата да хранят надежди за подкрепа от ДПС, което има 25 депутати, за да е успешен вотът на недоверие, са нужни 121 депутатски гласа от общо 240 в парламента.

Въпреки нулевите изгледи вотът за недоверие да мине, все пак може да се очаква той да донесе значима обществена полза. Парламентарните дебати, които искането на социалистите предполага, съвпадат с момент, в който управляващите се стремят чрез промени в Закона за бюджета на здравната каса да прокарат и изменения в законите за здравето, за здравното осигуряване, за лечебните заведения и за лекарствените продукти в хуманната медицина. Въпросните промени целят в държавата и в здравните институции да се концентрира повече власт и контрол над здравната система, за да се ограничат източването на средства и неефективните разходи в системата. Тези недъзи са видими за цялото общество отдавна, но според опозицията управляващите се опитват да ги преодолеят прибързано, без достатъчно публично обсъждане и оценка на тяхното въздействие.

Дебатите по вота на недоверие трябва да се състоят не по-рано от три и не по-късно от седем дни след неговото внасяне. Източници от самата управляваща партия ГЕРБ твърдят, че те са важни, тъй като здравеопазването е приоритет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53