Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието
Снимка: личен архив

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и Гърция си сътрудничат отдавна, като своеобразна кулминация на работата в тази посока бе Дигиталната асамблея в София през юни 2018 г., която беше организирана от Европейската комисия и българското председателство на Съвета на ЕС. Днес все по-възможно изглежда в тези процеси да участват и Западните Балкани.

Интеграцията на Западните Балкани в голямото европейско семейство, решаването на проблемите между държавите, смелостта, която трябва да покажем и която вече сме показали, за да превъзмогнем всички тези проблеми – всичко това ни води до заздравяването на нашите отношения и до възможността да имаме един по-силен общ глас, смята Георгиос Флорентис, главен секретар на Министерството на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията на Гърция. Той бе специален гост на откриването на новия събитиен сезон на българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“. Събитието се проведе в реновирана традиционна къща в с. Горно Вършило, Пазарджишко. Сред официалните гости на празника бяха зам.-министърът на външните работи на Гърция Теренс Куик и посланикът на Гърция в София Григориос Василоконстандакис. От българска страна гостуваха ректорът на УНСС проф. Стати Статев, директорът на Института по балканистика с център по тракология към БАН проф. Александър Костов и зам.-ректорът на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ проф. Борислава Танева.

Сдружение „Аристотелис“ се опитва да сближи миналото с бъдещето, традицията с новите технологии и да строи мостове между поколенията, съхранявайки непреходни ценности. В сътрудничество с институции като Софийския университет и Столичния куклен театър организира събития, посветени на писатели, поети и преводачи, сравнителни прожекции върху чувствителни обществени теми, провокира дебати за ролята на театъра на Балканите, а през ноември очакваме сравнителното представяне на музикалната школа на Котел и стилът „ребетико“ в гръцката музика, на което домакин ще бъде Музикалната академия в София.

Сдружението „Аристотелис“, в което членуват и гърци, и българи, е едно звено на българо-гръцкото приятелство, каза Георгиос Флорентис. Българите са народ, с който имаме общ път през последните десетилетия, имаме общи проблеми, общи граници, членове сме на Атлантическия съюз и европейското семейство. Единият трябва да е до другия и да вървим заедно. Сдружението показва творчеството и на двете страни, а целта на съществуването на подобни организации е да сближават народите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46