Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България: европейски шампион по загуби от липса на работна ръка за икономиката

БНР Новини
Снимка: архив

До преди година-две всички се оплакваха, че безработицата в България е много голяма – имаше години, когато се доближаваше до 13на сто. Сега пък оплакванията са, че няма достатъчно работна ръка – нито квалифицирана, нито неопитна и без особени професионални умения и трудови навици. Безработицата е 5.6 процента, а броят на незаетите от началото на годината досега е намалял с 22 на сто. Над 60 процента от работодателите заявяват, че не могат да си намерят работници и служители, което пречи на техния бизнес и забавя икономическия растеж. Международно изследване на авторитетната консултантска компания PwC постави България на първо място в ЕС по загуби от липсата на работна ръка – цели 13.2 процента от брутния вътрешен продукт. Втора е съседката Румъния, но нейното „постижение” е повече от два пъти по-слабо – само 6 на сто. Това на практика означава, че ако бизнесът разполагаше с необходимите работници и служители, БВП на България щеше да е с 13.2 на сто по-голям. Изследване на Manpower поставя България  на 5-то място по недостиг на работна ръка – след Япония (89 на сто), Румъния (81 на сто), Тайван (78 на сто) и Хонконг (76 на сто).

Причини за подобен недостиг на пазара на труда има много и то не само в България, както се вижда. На първо място „вина” има образованието, което изпраща на пазара на труда хора с умения и квалификация, които не отговарят на реалните нужди на бизнеса. Доста оптимистично в това отношение се изказа тези дни главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, според която България се справя по-добре при инвестициите в човешки капитал от други страни със сходни доходи.За първи път банката представи индекс на човешкия капитал, който отчита пет отделни компонента и нарежда страната ни на 44-о място в света – предпоследно за страните от Европейския съюз. Лидер в класацията е Сингапур. Индексът на човешки капитал изчислява каква част от потенциала си младите хора могат да реализират. Той показва за България, че дете, което е родено днес, ще постигне 68 на сто от потенциала си. Ако е момиче, може да получи малко повече – 71 на сто, ако е момче – 65%.

Нещата все пак не са толкова драматични и мерки за приближаване на бизнеса до училищата се вземат. Особено големи надежди в момента се възлагат на т. нар „дуално образование”, което съчетава класическото училище с практическата работа във фирми и заводи. Засега е рано да се очакват особени положителни резултати в България, но това образование е дало вече своите плодове в Германия, Швейцария и други напреднали страни. България се опитва да преодолее недостига на кадри и с внос на такива от чужбина. Засега обаче не става дума за повече от 5000 души за летния сезон по хотелите, баровете и ресторантите по морето. И това са най-вече хора с български корени, идващи преди всичко от Украйна и Молдова.

Демографската криза е друг фактор с огромно значение за заетостта и безработицата в България. Населението бързо застарява, повече хора напускат пазара на труда, отколкото идват нови работници и служители, т. е. работната ръка намалява и остарява. Трудно е при това положение да се очаква, че икономиката ще бъде на равнището на високите технологии и голямата добавена стойност. Към тази криза би трябвало да се добави и едно друго явление – невижданата досега емигрантска вълна от българи, отишли и отиващи да работят в чужбина и най-вече в Европа. Сред емигрантите има такива, които берат ягоди във Великобритания, портокали в Гърция, но и банкери, университетски преподаватели, предприемачи, уважавани и проспериращи лекари, IT специалисти. Емиграцията може да е добра за тези хора и за техните близки и роднини в страната, които получават финансова помощ от заминалите за чужбина, но не е добро в дългосрочен аспект за България. Защото комбинацията от тези, а и от много други фактори, поставя под съмнение нейното бъдеще като нация и като държава с проспериращо и щастливо население. Светът е голям и навсякъде има трудности, никой няма да се загрижи за България и да дойде да й решава проблемите. Това могат да направят само самите все по-малобройни българи, останали в родината си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00