Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – балкански шампион по конкурентоспособност

БНР Новини
Снимка: weforum.org

България запазва 51-ото си място в тазгодишната класация на Световния икономически форум на конкурентоспособността на страните по света. Сама по себе си тази позиция е добра, особено като се има предвид, че са изследвани 140 държави по 98 индикатора и България е малко по-нагоре от средното равнище.

В световен мащаб наблюдателите бяха най-силно впечатлени от отстъплението от първото място на Швейцария и излизането начело на Съединените щати. В България, обаче, най-голямо значение се отдава на лидерската й позиция на Балканския полуостров, изпреварвайки Pyмъния (52 пoзиция), Гъpция (57), Typция (61), Cъpбия (65), Чepнa гopa (71), Aлбaния (76), Maĸeдoния (84) и Бocнa и Xepцeгoвинa (91). Това вече е изключително положително и говори красноречиво за икономиката на страната.Добрата конкурентоспсобност се дължи на първо място на доброто развитие и внедряването на информационните и комуникационните технологии и на нелошия иновационен капацитет. Най-зле страната се представя по отношение на администрацията, здравеопазването и финансовата система.

Тези добри позиции на българския бизнес по отношение на неговата международна конкурентоспособност говорят, че икономиката в страната не само расте, но растежът е и качествен и напълно отговарящ на съвременните изисквания – иновации, високи технологии, цифровизация, висока добавена стойност. В крайна сметка всичко това намира отражение върху износа на български стоки и услуги на международните пазари. А според официалната статистика, той е в доба форма и е един от основните мотори, които дърпат напред и нагоре брутния вътрешен продукт. Друг фактор за добрата конкурентоспособност на българската икономика са човешките ресурси. Те намаляват по естествени и икономически причини, но качествени и притежаващи добри професионални умения работници и служители все още има в страната, като при това техните възнаграждения, съставляващи разходите за труд на работодателите, остават поносими, въпреки непрекъснатия им ръст.Не трябва да се забравя, че и данъците силно влияят на конкурентоспособността на дадена икономика, оскъпявайки в някаква степен крайната продукция. В България и в това отношение нещата стоят добре – прилага се един единствен умерен данък от 10 на сто.

Това, че експертите на СИФ не дават висока оценка на администрацията, здравеопазването и финансовата система, е до известна степен разбираемо и съвсем не е нещо ново или непознато нито за властите, нито за гражданите на страната. Към бюрократичните препятствия и бариери може да се добави и корупцията в тази администрация, срещу която се води борба, но резултатите остават все още неубедителни. Здравеопазването е болно, това е вярно, но точно в този момент се подготвя неговото лечение с помощта на солидни дози реформи.

Малко странно звучи и ниската оценка, която получава българската финансова система, още повече, че тя точно сега се подготвя за проверки и одити от Европейската централна банка във връзка с официалното искане на България да влезе в еврозоната. И тук има проблеми, разбира се, те са най-големи по отношение на лошите кредити. Но като цяло и експертите, и банкерите смятат, че банковата и финансова система в страната са стабилни и не крият неприятни изненади. СИФ обаче използва най-високите световни стандарти, поставяйки своите оценки и съставяйки своите класации. Така че някои негови изводи може да не галят ушите, но пък и похвалите изглеждат напълно заслужени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00