Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Ноев представя своя авторски Different

„Вярвам, че музиката ми ще стигне до широк кръг публика“

БНР Новини
Снимка: личен архив

Свилен Ноев, вокалистът на група „Остава”, представи в столицата първия си самостоятелен албум, озаглавен Different. От началото на лятото в радио ефира, както и в различни интернет платформи, всеки може да чуе и види пилотния сингъл Beautiful и лирик видеото към него. Музикантът вече е готов и с официален видео клип към песента Different.




Албумът излезе съвсем скоро – разказва той. – Пилотният сингъл се казва Different (“Различен“), оттам дадох това име и на проекта. Идеята ми е, както чрез албума, така и чрез сингъла, да стане ясно, че има разлика от това, което правя с група „Остава“ повече от 20 години. Different звучи много по-различно от музиката на „Остава“ по няколко причини: не е толкова меланхоличен, няма толкова китари, има различна звукова среда. Като стил най-близо е до инди поп музиката. В този мой солов проект съм използвал различни инструменти – банджо, мандолина, саксофон. На промоцията дойдоха всички музиканти, които участваха по различен начин в създаването на албума. Най-много работих с Георги Станев (продуцент на Gravity Co) и с Даниел Петров (барабанист на „Остава“). Имам парче и с Красимир Тодоров (пианист на Jeramy?). Това е Minute („Минута“) и предстои да излезе като сингъл през пролетта. В него свири и китаристът Иво Чалъков. Мишо Шишков свири на банджо и мандолина в песента Different. Венци Трифонов е саксофонистът в песента You („Ти“), а Михаела Филева пее с мен в „Хронометър“ – това е единственото ми парче, което е на български и предвиждам да бъде следващият ми сингъл. В албума ми има 6 песни и два бонус трака – много красиви композиции, които нямах време да довърша, но звучат чудесно, все едно са от запис на живо.

Друга важна разлика според Свилен Ноев между песните на „Остава“ и тези в  Different е и това, че в групата той пее на български, докато за соловия си албум е написал текстовете на английски (с едно изключение). Музикантът е на мнение, че когато един текст е хубав и стойностен, няма значение какъв е езикът, на който ще бъде изпълнен.

Бяхме на море с приятели и моята съпруга Невена даде предложение да правим клип – продължава Свилен. – Получи се съвсем спонтанно. В него участва синът ни, певицата Виктория от група „Мастило“, актьорът Явор Бахаров, младата актриса Рая Пеева и други наши приятели. Мисля, че всички хора, които сега гледат този клип, изпитват лека носталгия за лятото.


Different вече се разпространява по всички подходящи за това места у нас. Дигиталните платформи са другото много важно място за разпространение в днешно време. Никога не знаеш кой и от коя част на света може да чуе песните ти. За мен този факт е особено вълнуващ. Вярвам, че албумът ми ще стигне до широк кръг публика и ще мога да правя концерти, на които да го представям. До момента електронните медии го одобряват и песните от него усилено се въртят. Имам покани да го промотирам в няколко града у нас, но искам да мине още малко време и да видя какви са отзивите на хората за него.

Обложката е дело на Мариян Дзин, мой приятел, който е художник-плакатист. Той прави всички обложки и плакати на „Остава“ от години. Използвахме мои черно-бели снимки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10