Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хелоуин – празникът с много лица

БНР Новини

31 октомври в България е един доста спорен ден от годината. Днес част от българите празнуват Хелоуин, радетелите на българското пък призовават хората да уважават родните традиции, в които няма място за този привнесен в нашата култура обичай.

От едната страна се оказват децата и младите хора, за които нощта на 31 октомври е чудесен повод да се повеселят, облечени не толкова в страшни, колкото в забавни костюми. От другата страна застават тези, които твърдят, че българите имат сходни празници, които малко по малко се забравят, и призовават да се обръща повече внимание на изконно българския празник Ден на народните будители на следващия ден – 1 ноември.

Може ли обаче в тази нощ чрез интереса към чуждото да пробудим желанието да се опознае българското? Да, и това ще се постараят да докажат организаторите на една интересна и забавна автентична разходка с ретро-трамвай из центъра на Стара София.

Хелоуин парти в ретро-трамвай се провежда за първи път тази година – разказва Емил Русчев, един от организаторите. – Подготвили сме пърформанс от трима млади български актьори, които ще се присъединяват на различни спирки, а по време на разходката хората ще могат да видят различни забележителности. Включили сме огнено шоу, което ще бъде специално подготвено за посетителите.

Снимка
Ретро-трамваят с участниците в маскарадни костюми ще тръгне от площад „Възраждане” в центъра на София и ще премине покрай едни от знаковите места в столицата – Министерството на земеделието, Съдебната палата, Ларгото (главния площад на София, архитектурен ансамбъл от три сгради в стил социалистически реализъм, един от символите на столицата), Лъвов мост, Централна гара.

Снимка





Заиграваме се с Ларгото, тъй като там има много наслоявания в исторически план и там са се случвали много събития – издава една от тайните Божидар Емануилов, който също е част от екипа. – Всички тези сгради имат увлекателна история, която ще преплетем с празника.

Много мислим над тези събития. Гледаме да е съчетана образователната част с интересната, и в чисто исторически план хората да се запознаят повече с града, с историята му, с историята на страната ни. Едно от ключовите неща е да има много усмивки, много емоция и да се случват приятни интеракции с различни хора на културата – допълва Емил Русчев.

А тези, които са решили да посрещнат нощта срещу Деня на българските будители чисто по нашенски, могат да се присъединят към инициативата „Да бъдем с народни носии, не с маски”. Нека облечем носии и се хванем за ръка на голямо хоро – призовава Васил Тодоров от Оротека „Седянка”, която вече четвърта година в тази нощ организира фолклорна вечер.

Снимка
Това е форма на протест. Ние уважаваме нашите будители и искаме да бъдат почетени
. Заради Хелоуин този празник някак си изчезва, дори в училище. На децата им е забавно, маскират се. Но заради този празник се забравя нашият празник. Не смятам, че човек, който няма българска носия, не е патриот. Патриотът може и да не е с носия. Но българската носия е символ. И затова го правим по този начин – обяснява Васил Тодоров.

Голямо шествие ще премине и през центъра на София. То, от своя страна, е организирано от група българи, обичащи родината си и желаещи да запазят българските традиции и обичаи. Идеята се ражда спонтанно миналата година и за кратко време набира голяма популярност. 



Всъщност сме решили да създадем нещо ново и различно от онова чуждо и далечно за нашите географски ширини, което ни натрапват като обичаи. Ние сме българи и ни интересуват българските неща – категоричен е инициаторът Сашо Гатев. – Българите са хора, които правят нещата в името на живота, а не неща и забавления в името на смъртта. Затова, който желае е добре дошъл да се присъедини към нас.

Участниците в народни носии ще тръгнат от Съдебната палата в центъра на София и ще преминат по пешеходната част на „Витошка”.

Снимка
Всеки е свободен да се забавлява по такъв начин, по който намери за добре
– отбелязва Сашо Гатев. – Аз и много хора около мен сме избрали да попеем възрожденски песни, да се видим с приятели, да облечем носии. Който няма народна носия, е достатъчно да вземе българското знаме със себе си.

Всъщност, в основата на много християнски празници лежат езически обичаи и е въпрос на лични разбирания дали и как ще празнуваме. Все пак идеята на всеки празник е да обединява хората и да носи добро настроение.

Снимки: личен архив и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05