Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Корназов: Щастлив съм, че представих „Светлосенки“ на българска сцена

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

През ранните 90 на XX в. го познавахме от младежката му кариера на „уличен музикант“, както и като част от група „Акага“. От десетилетия известният тромбонист живее и твори във Франция, където има постоянни формации, на които е лидер. Казва, че за него винаги е „особена тръпка“ да изпълнява музиката си в България с български музиканти на фестивални, клубни и концертни изяви у нас. Което и прави – винаги, когато е възможно.
От няколко години активно пиша музика за по-крупни формации – като двете програми „Съзнание“ и „Отражения“, които са сюити за биг бенд и трима солисти – припомня Георги. – Изпълнихме ги с Биг бенда на БНР.


Тази година реших да напиша музика за по-различен ансамбъл. Наричам го
medium band, защото нито е малък, нито голям състав – пет духови инструмента, пълна ритмична секция и певица. Това е нов момент в моята творческа биография – за пръв път създавам произведение за такъв състав, както и вокална музика. Оркестрацията е от типа, който прави Гил Евънс в албума Birth of the Cool на Майл Дейвис. Нарекох своя проект „Светлосенки“. Имах удоволствието да го представя в два концерта на българска сцена, при това с някои от най-добрите български музиканти. Сред тях е Росен Захариев – тромпет и флюгелхорн, с него доста сме свирили. За първи път поканих Димитър Льолев – алт саксофон и Арнау Гарофе – тенор саксофон. Не бях работил също с джаз певицата Лили Илиева. Освен че изпълни вокалните епизоди, тя написа част от текстовете, а останалите са дело на Петя Иванова (българка, която живее в Швейцария). Не бях споделял музика и с Александър Логозаров – прекрасен китарист, Борис Таслев – контрабас, Любомир Цанев – пиано. В състава имахме и оркестрант от Софийската филхармония – валдхорниста Красимир Констадинов, а на тубата беше Николай Темнисков.

Снимка

Всички те са прекрасни музиканти и беше вълнуващо преживяване на сцената. Това е изцяло нова програма, с изключение на две теми, които бях включил в първия си албум, но ми беше интересно как ще прозвучат в различна звукова среда. Както и в предишните проекти, които споменах, музиката тече без прекъсване, едно състояние прелива в друго. Като във филм или театрална пиеса. Като светлосенки…

Георги споделя още, че подготвя осъществяването на този голям проект и във Франция, но засега „Светлосенки“ си остава произведение, изпълнено само на българска сцена.

Снимки: личен архив

Още от категорията

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55

Концерт-спектакъл „Приказката P.I.F. – невиДИМО“

Димо Стоянов от група P.I.F. , който ни напусна преди малко повече от година, продължава да е в сърцата на своите приятели и почитатели. През 2021 г. се организираха многобройни събития в негова памет, а за 21 декември 2021 г., когато се навърши една..

публикувано на 13.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР