Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Корназов: Щастлив съм, че представих „Светлосенки“ на българска сцена

БНР Новини

През ранните 90 на XX в. го познавахме от младежката му кариера на „уличен музикант“, както и като част от група „Акага“. От десетилетия известният тромбонист живее и твори във Франция, където има постоянни формации, на които е лидер. Казва, че за него винаги е „особена тръпка“ да изпълнява музиката си в България с български музиканти на фестивални, клубни и концертни изяви у нас. Което и прави – винаги, когато е възможно.




От няколко години активно пиша музика за по-крупни формации – като двете програми „Съзнание“ и „Отражения“, които са сюити за биг бенд и трима солисти – припомня Георги. – Изпълнихме ги с Биг бенда на БНР.


Тази година реших да напиша музика за по-различен ансамбъл. Наричам го
medium band, защото нито е малък, нито голям състав – пет духови инструмента, пълна ритмична секция и певица. Това е нов момент в моята творческа биография – за пръв път създавам произведение за такъв състав, както и вокална музика. Оркестрацията е от типа, който прави Гил Евънс в албума Birth of the Cool на Майл Дейвис. Нарекох своя проект „Светлосенки“. Имах удоволствието да го представя в два концерта на българска сцена, при това с някои от най-добрите български музиканти. Сред тях е Росен Захариев – тромпет и флюгелхорн, с него доста сме свирили. За първи път поканих Димитър Льолев – алт саксофон и Арнау Гарофе – тенор саксофон. Не бях работил също с джаз певицата Лили Илиева. Освен че изпълни вокалните епизоди, тя написа част от текстовете, а останалите са дело на Петя Иванова (българка, която живее в Швейцария). Не бях споделял музика и с Александър Логозаров – прекрасен китарист, Борис Таслев – контрабас, Любомир Цанев – пиано. В състава имахме и оркестрант от Софийската филхармония – валдхорниста Красимир Констадинов, а на тубата беше Николай Темнисков.

Снимка

Всички те са прекрасни музиканти и беше вълнуващо преживяване на сцената. Това е изцяло нова програма, с изключение на две теми, които бях включил в първия си албум, но ми беше интересно как ще прозвучат в различна звукова среда. Както и в предишните проекти, които споменах, музиката тече без прекъсване, едно състояние прелива в друго. Като във филм или театрална пиеса. Като светлосенки…

Георги споделя още, че подготвя осъществяването на този голям проект и във Франция, но засега „Светлосенки“ си остава произведение, изпълнено само на българска сцена.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05