Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

БНР Новини
Снимка: личен архив

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава свой проект Koka Mass Jazz. Първият албум с него излиза под американския лейбъл Cold Busted. Успехът му беше голям и стигна до класациите на BBC, получи признание и сред други чужди чартове. Вече е факт и втори албум, озаглавен  Elephunky Trip. Името е асоциация с тежкото пристъпване на слона, имайки предвид това, че е било необходимо доста време, за да протече музикалната комуникация между България, Щатите и Англия, както и фънк звученето.

Тук Косьо работи с певиците Криста Кокорска от България и Тифани Блу от САЩ, както и с рапъра Боян Левчев, който от години живее и твори отвъд океана. Това са вокалистите в албума. Като инструменталисти в Elephunky Trip участват Милен Кукошаров – пиано, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон и китаристите Георги Янев и Евден Димитров. Албумът съдържа седем пиеси, една от които е инструментална. Стилът е смесица от ню фънк, ар-ен-би и соул, ню джаз, с леки нотки на афро-ритми. Elephunky Trip предлага съвременно и модерно звучене, подходящо за клуб и в пълно съзвучие със световните музикални тенденции. Албумът влезе в каталога на европейския лейбъл Time Warp Music. Водещият на BBC Music Radio, Крег Чарлис е дал много висока оценка на албума и е подкрепил песента Play The Game feat Tiffany Blu в шоуто си Funk & Soul.


Феновете на Koka Mass Jazz чуха за първи път музиката от новия албум на тазгодишното издание на международния фестивал за изкуства „Аполония-2018“ в началото на септември.




Концертът на Аполония“ беше преди официалното представяне на албума. След това на 7 септември го пуснахме в най-голямата европейска музикална платформа Juno Downloаd. Там той достигна първо място в класацията за най-добри продажби. Малко по-късно намери своето място и във всички световни платформи. Промоцията в София се състоя в края на октомври. През последните два месеца свирихме у нас на три фестивала. Имахме възможност да видим реакцията на публиката, а тя беше впечатляваща и много ни зареди. Подбираме много добре местата, на които свирим, не правим компромиси със звука. Аз искам да благодаря на БНР за това, че наистина медията подкрепя нашата музика и най-много звучи в нея. За нас това е много важно, защото това е радиото, което звучи в цяла България и в чужбина.

Има слушатели за тази музика у нас, това ни прави щастливи и ни мотивира да я създаваме – допълва Криста. – Беше много хубаво, много весело на концертите, имаше много усмивки. Щастлива съм, че съм част от тази банда, благодарна съм, че ме поканиха да пея с тях. Трябваше да науча над десет песни в рамките на три дни за първия ни съвместен концерт, беше много интензивна работа, но и зареждащо преживяване. Най-хубавото е, че музиката на Koka Mass Jazz не е писана с някакви специални съображения, за да е в съзвучие със съвременните тенденции в световен мащаб. Това са прекрасните идеи на Косьо, споделени с приятелите в групата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10