Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори.

След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев продължава да твърди, че е обикновен човек, който обича работата си и се старае да я върши възможно най-добре. Официалният му дебют е в Софийската опера, в ролята на Риголето от едноименната опера на Верди. След пет сезона става солист на Пражката опера, а две години по-късно се установява във Виена и решава да премине на свободна практика. Роден е в Сливен, където завършва Френската гимназия. Продължава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – първо в класа на проф. Сима Иванова, а след това – при доц. Констанца Вачкова.




Голяма роля за изграждането ми изигра също Учебният театър” в Сливен – разказва известният певец. – Заслугата за откриването на този театър беше на г-н Георги Йорданов – за мен той е най-добрият министър на културата, който сме имали. Да пееш на сцена докато се учиш, беше златна възможност. За съжаление сегашните студенти нямат този шанс. Завършвайки Академията, аз имах вече 4-5 големи роли. След това специализирах при Александрина Милчева в Академията „Борис Христов” в Рим. Мисля, че основното, което ме формира като артист, е сцената. Няма български оперен театър, в който да не съм пял в началото на кариерата си – Бургас, Варна и т. н. Още като студент започнах в Русенската опера, където работих под ръководството на известния наш диригент Георги Димитров. Това бяха години, в които трупах опит, репертоар, самочувствие.

„Арена ди Верона”, виенската „Щатсопера”, „Театро Ла Фениче” във Венеция, „Дойче опер” в Берлин, „Театро Лицео” в Барселона… Това са само част от големите оперни театри, с които Камен Чанев е свързал името си. Къде по света се намира любимата му сцена и любимата му публика – ето и отговора му:

Винаги съм казвал, че „Дойче опер в Берлин е „моят театър”. Може да звучи странно, но там съм се чувствал най-свободно. Както и Teatro dell'Opera в Рим. Преди няколко сезона направих доста роли там. Разбира се и Софийска опера, но това не е необходимо да го казвам, все пак от там започна пътят ми. Случвало се е по света да се срещам на сцената с други български оперни певци – Кирил Манолов, мой голям приятел, Мариана Пенчева и с още много български артисти. Сред композиторите, които предпочитам, е Пучини. Една от любимите ми роли е Де Грийо от „Манон Леско”, може би защото с нея дебютирах в „Щатсопера” във Виена. Смятам, че това е една от „щастливите” ми роли.


Не съм прекъсвал и връзката си със Софийската опера и българските оперни театри. Независимо от ангажиментите си по света, винаги когато съм свободен, идвам и пея в България. Според мен най-добрата публика е тук. Българската публика усеща когато „дадеш от себе си”, когато музицираш вдъхновено. Докато в Германия например може да си направил нещо страхотно, но публиката реагира накрая на представлението. Това някак ощетява изпълнителя, липсата на реакция те кара понякога да се съмняваш в себе си. Трудно се пее пред такава публика. А в България – ако те харесват и пееш добре, е удоволствие да си на сцената. 

Мисля, че най-голямата грешка е да си смяташ, че си постигнал някакъв връх. Просто трябва да се забавляваме. И да изпълняваме музиката на композиторите, те са „върховете”. Ние сме само изпълнителите. Тайната е да си истински, да пресъздаваш образите и гениалната музика чрез гласа си. Ние сме посредници между хората и Господ, поне така си мисля. Той показва тази красота чрез нашите гласове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15