Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

БНР Новини

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на обществеността. На 5 декември беше валидирана пощенската марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, чийто автор е художникът Стоян Дечев. И преди са създавани марки с образа на библиотеката, но за първи път е включен и ликът на учителя Михаил Буботинов. По негова идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател професор Марин Дринов, чиято цел е основаването на Българска национална библиотека.

На 7 декември бе открита изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“.

Снимка

Експозицията представя ценни книжни артефакти, като основен акцент е писмото на Христо Ботев до съпругата му Венета и семейството му, написано на борда на кораба „Радецки“. То се съхранява в Българския исторически архив. Още за изложбата разказва д-р Румен Ковачев, архивист в Ориенталския отдел на Националната библиотека:

Прощалното писмо на Христо Ботев до съпругата му Венета и децата му
Тя включва една малка част най-добрите издания, представителни за всички наши отдели. Например Ориенталският отдел е представен чрез кадийски сиджили. Това са протоколни книги, в които се документират всички процеси, водени в дадено съдилище. Записано е кои са участниците и какъв е резултатът от делото, тоест какво е решил кадията. Интерес представляват и артефактите от българския исторически архив. От него посетителите могат да видят портрети и снимки на царското семейство, Върховния македонски комитет и други.

Поздравителен адрес до царица Йоана от италиански благородници по случай сватбата й с цар Борис III
Който иска да види настоящата изложба, трябва да побърза. Тъй като това са оригинали, които не бива да бъдат излагани продължително на различни влияния, те ще могат да се разглеждат до вторник преди обед, след което ще бъдат прибрани.

Навръх празника на библиотеката ще бъде открито ново пространство на първия етаж – „История на българската книга“. Идеята е това да е стая за историята на книгопечатането. В новата зала ще бъде показана и 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенбергова печатна преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България.

Богатият фонд на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ привлича изследователи и изкуствоведи от различни страни. Каква информация най-често търсят, научаваме от доц. Любомир Георгиев, ръководител на направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство на библиотеката“:




Има много колеги от Македония, които се вълнуват от историята на революционното движение на българите в Македония и различни политически дела, свързани с Балканския полуостров. Също така изследователи от различни славянски страни търсят информация в нашите славянски ръкописи. Библиотеката привлича вниманието на специалисти от Турция и ислямските държави, които се радват на възможността да се запознаят с третия по големина османски архив в света, който се съхранява в нашата библиотека.

„Огледало на света“ от Хаджи Халифа
Паралелно със сътрудничеството по различни изследователски проекти, ръководството на библиотеката се стреми да привлече колкото се може повече млади читатели. Карта за библиотеката вече могат да имат и лица над 16 г., докато преди изискването бе да имат завършено средно образование.

Много млади хора идват като доброволци и работят с преклонение и хъс – разказва доц. Любомир Георгиев. Когато имаме възможност им предоставяме безплатни карти за библиотеката и някои от тях се превръщат в наши редовни читатели. В събота провеждаме инициативата „Училище за бъдещи родители“, която отново привлича младата аудитория. Стремим се да запазим читателите от по-зрялата възраст, но и да привлечем младите. Това е основната цел на по-голяма част от мероприятията по случай 140-годишнината на библиотеката.

Снимки: БГНЕС, БТА и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14