Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата, преминали през детска педагогическа стая, не са престъпници

Снимка: БГНЕС
Полицията работи с много деца, те невинаги са извършители на престъпление, подчерта Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, на заключителното събитие по проект за превенция на детската престъпност, съфинансиран от швейцарското правителство. Благодарение на програмата, която продължи пет години, през 2016 и 2017 година бяха създадени над двеста детски полицейски управления в цялата страна.  В тях повече от 4500 деца между 8 и 12 години преминаха специална обучителна програма за лична безопасност и адекватно поведение в критични ситуации, нетърпимост към противообществените деяния, познаване на гражданските си права и задължения. Информацията от съвместната дейност между деца и полиция е качена на специална интернет страница "Детска сигурност" към сайта на МВР. Тя е разработена от ученици и предоставя полезни  и актуални съвети  както на деца и родители, така и на специалистите, работещи с деца.

Според старши комисар Благородна Макева, създаването на Детските полицейски управления както и актуализирането на Националната полицейска обучителна програма "Работа на полицията в училищата", в рамките на българо-швейцарския проект вече дават успешни резултати:

Имаме намаление с над 11 процента на броя на децата, жертви на престъпление и при непълнолетните има спад с близо 9,6 на сто на извършилите противоправни деяния. Това е резултат от системните усилия, които полагат колегите в цялата страна и допълнителните елементи по петгодишния българо-швейцарски проект.

Проектът, който е част от тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлиза на 730 хиляди швейцарски франка, от които 15 на сто са от българска страна. В резултат на съвместната работа между Главна дирекция на българската полиция и Полицейската академия в швейцарския град Саватан е създадена национална информационна база данни за регистриране на случаи на деца в конфликт със закона и жертви на престъпление. Подпомогнато е и техническото обновяване на детските педагогически стаи в страната. В обучителните програми за превенцията на младежката престъпност полицейските експерти са изнесли над осем хиляди лекции пред близо 140 000 деца от цяла България.

Един от обучителните модули в Детското полицейско управление, освен долекарската помощ и детската полицейска защита, е и пътната безопасност. Всяка година имаме специален ден, в който нареждаме празни столове за децата, загубили живота си по пътищата на страната. Радваме се, че в рамките на този проект има много силно желание за участие от страна на децата в Детските полицейски управления. След като анкетирахме над 7000 души, участвали в Детското полицейско управление, сред които учители, родители и ученици, над 85 на сто от родителите отчитат промяна в поведението на децата си. Учителите също наблюдават разлика в поведението на децата, участвали в проекта и тези, които не са се включили. Това силно ни обнадеждава да продължим работата в тази насока.

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52