Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гласове в концерта на London Film Music Orchestra

Снимка: личен архив
На 21 декември в Covent Garden е последният за тази година концерт на London Film Music Orchestra със специален гост Крис Николаидес. В програмата са включени няколко пиеси на известния филмов композитор, ще прозвучат и още много популярни произведения от този жанр.

Оркестърът е основан през 2014 г. от две българки – сестрите Росица и Ивелина Душеви, които и до днес продуцират по три концерта годишно. Росица е виолончелистка, Ивелина – пианистка. Живеят в Лондон от близо 10 години. Родени са в Поморие, завършили са Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, Националната музикална академия в София и Ecole Normale de Musique de Paris. Какво ги води до решението да създадат оркестъра, както и подробности за предстоящия концерт, научаваме от Росица:

За много хора е странно и често ме питат откъде е дошла идеята за този оркестър. Животът в Лондон е забързан, както навсякъде. Помня, че беше доста горещ летен ден, отивах да видя сестра си, която току-що беше родила първото си дете. По пътя си мислех какво да направим, за да излезем от този затворен кръг на еднообразните ни ангажименти с преподаването и т. н. Исках да направим оркестър, но той да е различен от другите и да е посветен изцяло на филмовата музика. Споделих с Ива и буквално същия ден започнахме работа по проекта. Тя направи сайт, обявихме прослушвания, започнахме репетиции и три месеца по-късно изнесохме първия концерт. London Film Music Orchestra е участвал на британския X Factor, миналата година – на Wireless Festival (пред повече от 50 000 публика), има редовна звукозаписна дейност. Осъществяваме и камерни продукции.


Отдавна искахме да изпълним музика, в която да звучи български фолклор. Когато подготвяхме програмата през лятото, чух отново саундтрака към филма „Триста“. Чух български мотиви, български глас, български кавал. Спомних си за своя дядо в България… За съжаление, той ни напусна преди дни, но ние посвещаваме това изпълнение на него. Солистка е Мария Георгиева, която учи в Лондон. Другата песен с български гласове е от холивудската продукция Never Give Up. Аранжиментът е за хор и оркестър, освен Мария, солистки са още три гласовити българки – Жасмина Живкова, Кристина Тодорова, Гергана Сиркарова. Може би тази песен ще бъде кулминацията на целия концерт.

Още от категорията

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15