Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Symphony-Jazz – нов проект на Ангел Заберски-син

Снимка: личен архив
На 20 декември в зала 1 на НДК един от най-добрите български джаз пианисти и композитори Ангел Заберски ще представи своя нов проект, озаглавен Symphony-Jazz. На сцената ще се качат добре познати имена, сред които са Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи и др.

Във формацията като гост-солист съм поканил Александър Деянов-SkilleR – световен шампион по бийтбокс – разказва композиторът. – Освен че ще солира, той ще бъде атрактивен и с това, което прави, ще го видим в една по-различна светлина – в  ролята на перкусионист. А всичко това постига с техника на устата си. Освен него ще представя един изключително талантлив млад кавалджия – Живко Василев. Независимо, че е народен музикант, той е невероятно добър джаз импровизатор. Михаил Йосифов е солист на цялата програма и всъщност тази музика съм я написал специално за него. Изключително съм щастлив, че съм в такава музикална компания. Смятам, че съм написал музика, която е стилово и еклектично съдържана.


Почитателите на джаза и класическата музика вероятно си спомнят за успешния проект на Ангел Заберски „Концерт за 4 рояла“. В него той си партнира с Живко Петров – друг изключително талантлив български джаз пианист. Тогава те отново съчетаха тези два жанра по много оригинален начин. В тази посока Ангел Заберски работи и в Symphony-Jazz. На 20 декември публиката ще чуе нови творби, както и аранжименти на добре познати класически и джазови композиции, направени от пианиста. Някои от тях са композирани специално за концерта и ще бъдат изпълнени за първи път. На сцената, освен споменатите музиканти, ще има щрайх и брас секция. Диригент ще бъде Григор Паликаров. Ангел Заберски има амбицията да представи този проект и в други градове на България.

Още от категорията

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15