Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият посланик Доника Ходжа: Албания ще стане по-популярна в България


Политическите отношения между България и Албания са чудесни, но „икономическото сътрудничество не отразява адекватно високото ниво, което задават политическите контакти” – каза в интервю за Радио България новият посланик на Република Албания в София Доника Ходжа, няколко дни след предаването на акредитивните ѝ писма в Президентството и последвалия прием по случай албанския национален празник.

Според нея, като дипломат, най-добрият начин, по който може да подпомогне бизнеса, е като търси конкретни пътища за укрепване на икономическите връзки и като опознае по същество проблемите на албанските бизнесмени у нас и съответно на българските инвеститори в нейната страна. И именно в тази посока ще съсредоточи усилията си.

Затова една от първите срещи, които проведох в София, беше тази с председателя на Търговско-промишлената палата г-н Цветан Симеонов, изхождайки и от позицията ми на бивш директор на икономическата дипломация във външното ни министерство – каза посланик Ходжа и продължи:

Трябва да се знае, че в началото на 90-те години, когато Албания за първи път отвори своите граници за чужди стоки, България беше сред първите държави, с които установихме търговски отношения и за известен период от време интензивността им беше значителна. Днес, според мен, имаме нужда, а и има подходящи условия, не само от увеличаване на търговския оборот, но и от директни български инвестиции в Албания, както и от участие на български фирми в регионалните проекти за свързаност. В тази посока ще насоча своите усилия – да развия това, което е направено до момента и да подсиля още повече икономическите ни отношения.

И тъй като за двустранните контакти от първостепенно значение е взаимното познаване, развитието на търговските, а и на всички други връзки е пряко свързано с една много добра реклама на Албания в България – категорична е посланик Доника Ходжа. – Мисля, че когато обвържем всяко едно събитие, всяко посещение с елемент на представяне и реклама, Албания ще стане по-популярна в България, каза тя и даде пример с организирания наскоро приемпо случай 106-годишнината от обявяването на албанската независимост, на който присъстващите имаха възможност да опитат традиционни напитки, както и да изгледат специално подготвени видеоклипове, показващи основни туристически атракции и най-интересните природни забележителности на страната. Посланик Ходжа представи и пано, направено от нея, с най-добрите фотографии в различните категории на ежегодния конкурс на албанското външно министерство „Colours of Albania”.


Има тенденция на покачване, що се отнася до албанските посещения тук. България винаги е била сред първите 15 страни по отношение на туристическия поток в Албания, също при постоянно увеличение. Но предвид близостта ни и добрите политически отношения, това е твърде недостатъчно” –
смята Доника Ходжа. През първото шестмесечие на 2018 година двустранните посещения бележат особено добри нива, но това е във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС. Целта сега е да бъде запазена интензивността на контактите, като на всяко българо-албанско събитие да има елемент на представяне и реклама.

Със сигурност взаимното опознаване на двете страни, на културата на двата народа, ускоряването на бизнес контактите и инвестициите биха довели до възстановяването на въздушната линия между София и Тирана – смята новият албански посланик. Това се отнася и за пътната връзка през Македония, която в момента не позволява бързо придвижване и затруднява бизнеса и персоналните посещения. В контекста на европейското разширяване в посока Западни Балкани и все по-често отчитаната необходимост и готовност за съвместни усилия за развитието на свързаността в района, Доника Ходжа е оптимист и очаква позитивно развитие на двустранните отношения.

Снимки: Посолство на Република Албания в България

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37