Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителната коледна инициатива „Бъди човек“ обхваща над 30 града в България

Антонина Лозанова: Надеждата е в действието и в положителния пример



Преди три години ученици от една видинска гимназия организират коледен концерт и със събраните пари купуват хранителни продукти за самотните хора в околността. Посещавайки с. Върбовчец и старческия дом в град Кула, те се сблъскват с такава потресаваща мизерия и самота, че издигат грижата за възрастните хора в лична мисия с името “Бъди човек”.

“Добре дошли в Северозападна България или, както повечето са свикнали да я наричат – Северозападнала!” С тези думи започва филма си за северозабравените хора Антонина Лозанова, 18-годишна ученичка, която стои в основата на благотворителната инициатива. За трета поредна година тя и съучениците ѝ организират в родния си град кампанията “Бъди човек”, с която в един специален ден преди Коледа – 21 декември, да поднесат храна и човешка топлота на възрастните, към чиито домове и сърца дори не води път. И тук не става дума само за финансова липса, а за душевна и емоционална самота – защото никой не заслужава всеки ден да се прибира в полусрутен дом, да бъде сам, болен и забравен, казва тя.


Повечето истории се припокриват – най-близките хора са избягали в чужбина или живеят в големите градове – разказва Антонина. – Но определено най-тъжната история е тази с бабата, на която подавахме хранителните пакети през прозореца, защото не можеше да стане от леглото. Къщата ѝ беше толкова порутена, че нямаше под, а само неравни каменни плочи и нито ние можехме да влезем, нито тя да излезе. Бабата ни разказваше как нейните родители са ходили в Америка, събрали са пари и са се върнали във Върбовчец. Тук са купили земя и къща, устроили са се, но, за жалост, всички са починали, а самата тя няма деца и от много години вече е напълно сама. И ако не е кметската наместничка, тя нито ще има дърва, нито ще има хляб, нито ще има кой да се погрижи за нея.



Антонина обича да помага на хората от малка и оприличава желанието си да бъде полезна с вътрешен порив, който увлича и другите да вършат добро. И очевидно успява, щом в последните седмици ученици от различни краища на страната се заразиха с добротворчество и посетиха видински села, за да се срещнат с жителите им и да им дарят храни. Подтикнати вероятно от един прост въпрос, който момичето задава във филма си “Северозабравени”: Какъв е смисълът?



Не задавах въпроса толкова към себе си, колкото към зрителите, за да успея да ги провокирам към действие
– обяснява Антонина. – Когато човек е наясно с това, което цени, той е в състояние да види кои за него са най-важните неща. И тъй като отговорът на този въпрос е различен на всяка възраст, за мен в момента смисълът е да изпълнявам своите мечти, да се радвам на подкрепа, разбиране, любов, но също да се грижа за хората в нужда – а и самата аз след около 50 години ще бъда една от тях. Наистина пенсиите са много ниски, парите не стигат, но само с оплаквания нищо няма да се промени. Така че няма “дано”, няма “надяваме се” – надеждата е в действието и в положителния пример, за да вървят нещата. Защото се видя как в последните седмици имаше множество благотворителни кампании, организирани от ученици, и това е красноречив факт, че младите хора не седят безучастни и че помагат именно на хора, които не са от техния район. И не мисля, че може да бъде по-хубаво от това, което се случва в момента.



Освен филма “Северозабравени”, който ѝ носи награда от конкурса “Кино в длан”, Антонина е автор на късометражни творби за Васил Левски и други национални герои – всички до един отличени, и мечтае да учи кинорежисура в НАТФИЗ. И макар желаното поприще най-вероятно да я отдалечи от Видин, тя ще се потруди всичко стойностно, което постигне в бъдеще, под някаква форма да се върне в родния ѝ град.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48