Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствените в Европа дървени музикални кутии се произвеждат в България



Преди пет години Венцислав Николов започва търговия с колекционерски ламаринени играчки – репродукции на механични играчки от миналия век. И въпреки че има интерес, с течение на времето собственикът на специализираната фирма забелязва, че нещата не вървят толкова добре, колкото би му се искало.

Заедно с тях обаче продавахме и механизми за музикални кутии, които всеки можеше да монтира както поиска – спомня си Венцислав Николов. – Оглеждайки се какво правят хората по света, видях, че такива мини латерни се предлагат в картонени кутийки, което придава малко по-сувенирен вид на изделието и оттам дойде идеята, че този механизъм може да се сложи в красива гравирана дървена кутия.



Идеята се оказва повече от успешна и днес фирмата реализира около 2000 музикални кутии с механични латерни на месец. Висококачественият дървен корпус с изящна лазерна гравировка е покрит с натурален байц, защото Венцислав се старае да използва екологични материали, а изделията да са наистина приятни както на вид, така и на допир. За момента са разработени над 50 дизайна. Най-продаваните кутии са с музикални ноти – петолиние, което позволява поставянето на всякаква мелодия вътре, а също така серията за рождени дни. Голямо е търсенето на кутии с изображения на български забележителности – храмът „Св. Ал. Невски” в София, старинна къща в Банско, Клисурският манастир. Но не само:



Започнахме да изнасяме нашата продукция, защото никой друг не произвежда такава стока. За Чехия гравираме Карловия мост, Часовника в Прага. Във Виена продаваме няколко емблематични сгради – Катедралата „Свети Стефан“ (Щефансдом), Кметството, Виенското колело. Имаме кутии със Солун, Белград, Букурещ. Правим серии и за отделни клиенти
– разказва Венцислав Николов.



Мелодиите пък са над 25. Това са и празничните коледни мелодии, които са голям хит сред деца и възрастни, и класическите Für Elise на Бетовен и „Лебедово езеро”, мелодии на „Бийтълс“ и Франк Синатра и много други.

В началото беше по-трудно. Направихме „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров. Докато се възприеме от клиентите, мина малко време, но вече се продава доста добре. За мъже купуват „Кръстникът”, а за жени – музиката от филма „Амели” – казва Венцислав Николов. – Предлагаме мелодии от по-нашумелите филми като „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“, „Хари Потър”, наскоро пуснахме и „Карибски пирати”. Отделно правим мелодии и по поръчка на клиента.



Създаването на музикални кутии носи радост и възможност за творческо развитие. С дизайна се занимават съпругата на Венцислав и момичето, работещо във фирмата, защото, както казва г-н Николов, аз не съм художник, аз съм търговец и мога просто да подхвърля идея. Новата му идея, несъмнено, също предизвиква голям интерес:

Решихме да разширим гамата и в момента разработваме серия от звуковъзпроизвеждащи машини. Започна се с един модел на ретро-радио, след това направихме грамофон, вече имаме и магнетофон. В плановете ни е да изработим ретро-телевизор, може би „Опера“, както и джубокс. Разширявайки гамата, минахме от обикновените латерни с манивели на такива с механизъм с навиване. Има и други идеи, но засега ще ги запазим в тайна
– усмихва се Венцислав Николов и добавя:



Искаме нашите музикални кутии да съчетават два вида спомени: визуалния – мястото, откъдето е купена кутията, или картинката да изобразява някакъв миг от живота и съответно да се комбинира с мелодията, която навява и втори вид спомени. Това е едно хоби, което полека се превръща в професия.


Снимки: личен архив

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23