Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишо Бъжев: „Акордеонът е моят верен приятел и сме все така неразделни“

Снимка: личен архивПрез 2018-а акордеонистът Мишо Бъжев тържествено отбелязва три важни годишнини: 80 житейски, 70 музикантски и 35 от тях, отдадени на звукозаписна дейност. Близо 100 са записите на видния музикант, регистрирани във фонда на Националното радио. Репертоарът му включва северняшки хора и ръченици, изсвирени в духа на традиционната музика на Средния Балкан. Инструменталната си техника той блестящо демонстрира и в по-новите записи на шлагери и балкански фолклор. Забележителна е неговата вярност към изпълнителския стил, характерен за Ловешко-Троянския край. А хората и ръчениците му веднага изкушават хороиграчите да се хванат заедно в общия ритъм.

Името на Мишо Бъжев е знаково за северняшката музика. Роден е в гр. Априлци, Ловешко и до днес продължава да свири на любимия си акордеон като солист, но и като ръководител и съпровождащ инструменталист на певчески групи в родния си край. Успява да култивира и у синовете си любов към музиката. Венци, макар с инженерно образование, пее в хор, а Христо е професионален музикант и е концертмайстор в духовия оркестър на Ловеч.

Мишо Бъжев споделя свидни моменти, маркирали музикантския му път:

От тригодишен свирех на устна хармоника, а моите другарчета и възрастните се хващаха на хората. По-късно свирих и на ръчна хармоника, но очите ми бяха обърнати към акордеона. Моят учител по геометрия също свиреше на акордеон. На 12 години вече имах акордеон и бях първият корепетитор на ученическия хор в нашия край. Животът ми протече и протича сега с моя верен приятел акордеона. Не съм се разделял с него и ще свиря, докато съм на този свят.



През 1953
г. Борис Карлов пристигнал в тогавашното Ново село (сега гр. Априлци) и попитал за най-големия музикант в този край. Посочили му моя вуйчо Георги Събчев – ръководител на три духови оркестъра по това време. Той го приел в дома си за цели 20 дни.Тогава успях два пъти да го слушам и много се вдъхнових. Той владееше много добре и мелодиката, и басовата част. Оттогава и аз се замечтах да свиря мои хора и ръченици, но да звучат по нашенски, по северняшки. По начин, който отразява бита, музиката на нашия Старопланински край. Имаше традиция в БНР на всяко първо число да се провеждат прослушвания за радио изпълнители. На 1 юни 1972 се явих и аз. След прослушването Коста Колев, който беше в комисията, ми каза:”Твоята нива е златна, но има плевели. Трябва да дойдеш при мен, за да ги отстраним. Ти си един бъдещ творец и от теб ще очакваме много записи”. След като одобриха три мои хора, на следващата година (на 14април 1973г.) ги записах. Първото бе „Право ловешко хоро“. За моятагодишнина в нашия областен вестник „Ловеч-прес“ излезе голяма статия със заглавие: “Мишо Бъжев – ловешкият Дико Илиев, навърши 80г.“. В клуба на дейците на културата се състоя тържество в моя чест. Участваха наши ловешки изпълнители: примата на старата градска песен Мария Петрова, Илиян Димитров, Илко Михов,добрият приятел акордеонист Нааби Али. Беше прекрасно тържество, продължавам да получавам поздравления от колеги и почитатели.

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10