Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефановден е сред благословените дни за поклонническо пътуване



Дните около големите християнски празници като Рождество Христово са заредени с особена радост, която трудно би могла да се опише. А за вярващите, които искат да споделят това усещане сред ближни, местата за поклонение са прекрасна възможност. Там празниците са с особена благодат, отбелязва отец Стилиян Табаков от столичния храм „Св. Андрей Първозвани“. А докато трае поклонническото пътуване, според отеца, има много време, през което хората да чуят и осмислят много истини, свързани с вярата.Затовапоклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската света митрополия използва именно тази възможност за събирането на вярващите на едно място и им осигурява лектор, който да представя образно както маршрута, така и самите места за поклонение, казва свещеникът и добавя:

Основното за тези поклоннически пътувания е, че миряните са придружени и от духовник. Още при първото ни поклонничество, от групата дадоха името „пътуваща църква“. В този смисъл Църквата излиза от пределите на храма с духовника си и своята общност и отива по-близо до хората. Много често когато те влизат в храма се страхуват да попитат, чувстват се неловко, поради незнанието какво трябва да правят в черквата. Едно такова поклонническо пътуване показва на един християнин как трябва да влезе в църква, да се поклони и да целуне икона, да се прекръсти и всичко се отработва с лекота. Освен всичко друго това си е една прекрасна църковна екскурзия, която освен посещението на църковни обекти,доставя наслада на душата като цяло.



Основното време, в което се организират поклоннически пътувания, е когато хората са свободни – по празници, почивни дни, както и около конкретни чествания на светии и манастири. Така например за празника на Св. „Четиридесет мъченици“ се ходи до Врачешкия манастир, по време на Великия пост, както и за празниците на Св. Григорий Палама и Св. Димитър Солунски – до Солун. Дните след Рождество Христово са подходящи за поклонение до желязната църква „Свети Стефан“. Периодът след Рождественските празници носи особена благодат, казва отец Стилиян и добавя:



Ние имаме прекрасна голяма църква, която е сред най-посещаваните туристически обекти, собственост на България в Истанбул. Организирали сме пътуване буквално за празника на светеца на 27 декември. От една страна хората да се насладят на Светата Божествена Литургия в самия храм, от друга да подкрепим местната християнска общност. Когато ние отидем организирано с автобус, миряните там усещат не само нашата любов, но и благословията да отбележат заедно с нас светията. Празниците са време за радост и затова се опитваме да направим тази радост двойна
.

Миналата година бе открита реставрираната Желязна църква, която е сред перлите на християнския свят.



За нас Константинопол
(дн. Истанбул) е градът на православните християнски царе. За съжаление много малко от някогашните християнски храмове там са действащи. Сред тях е и „Света София“, един от най-величествените и скъпи православни храмове в света, превърнат в музей. Единствената черква, в която може да се извърши богослужение, е българската „Свети Стефан“. Тя е уникален архитектурен паметник, построен не само с много средства, но и с много любов и вяра. Отбелязвайки Св. Стефан в такъв храм, носещ неговото име, изпълва душата с особена наслада, същото се отнася и за св. Димитър в Солун, за Св. Георги в Лида (дн. Лод, Израел). Имаме идея за поклонническо пътуване до гроба на Св. Георги в древна Палестина за празника на Светеца на 6 май, съчетано с поклонение и до Светите земи. Лида се намира на територията на днешен Израел и така можем да съчетаем в едно пътуване всички християнски светини. Много от мъжете, които имат възможност да отидат на празника на Св. Георги в Зограф, ще усетят особената тържественост и молитвеност в този светъл ден. Има много такива места, които са неописуеми с думи, защото трябва да се усетят с душата. Това усещане носи онази радост и светлина, която само Бог ни дава.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45