Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посткросингът – колекционерство, хоби и контакти с хора от цял свят



В ерата на технологиите хората все по-рядко пишат и изпращат писма и картички по пощата, предпочитайки по-лесния, но и по-бездушния им вариант – електронния. Не така обаче стоят нещата с посткросинга. За автори на този уникален онлайн проект, който съществува от 2005 година, се смятат Анна Кампос и Паоло Могалес от Португалия.

Посткросинг е размяна на картички между хора от цял свят, която става на абсолютно случаен принцип, т. е., изпращате на едни хора, а получавате от други. Струваше ми се, че отнема много време, че няма да се справя, но въпреки това реших да опитам – разказва Ивелина Чолакова, запален посткросър вече повече от година и половина и продължава:

След като се регистрирате в сайта и посочите интересите си и картички на каква тема бихте искали да получавате, изтегляте първите 5 адреса. В момента, в който ваша картичка бъде регистрирана от получилия я човек, вашият адрес влиза в системата и вие може да получите картички от някого по света. Колкото сте по-нов, толкова по-малко са адресите. Колкото повече картички изпращате, толкова повече възможности имате да теглите нови адреси – обяснява съвсем простите правила Ивелина Чолакова.

Първата картичка, която получава, е от Япония.

Много добре си я спомням – усмихва се Ивелина Чолакова. – Беше в пощенската кутия, смачкана, прегъната на две, явно доста са я подмятали, но в крайна сметка пак се зарадвах.

Системата е организирана така, че броят на изпратените картички е равен на броя на получените. А вариантите да се изпрати картичка са два. Единият е традиционно, в плик. Но масово в системата на посткросинг е предпочитан вторият – открита картичка със залепена марка, която хората също се стараят да бъде интересна и красива. На нея се поставят и печатите по време на пътуване.



Към април 2017 година в проекта са били регистрирани над 676 хиляди души от 208 държави. Много от участниците са деца.

Хората са много по-внимателни когато изпращат картички на деца – смята Ивелина Чолакова. – Имах случай с учител по английски от една френска провинция, който беше направил профил заради своите ученици с молба, изпращайки картичката, да напишеш на примитивен английски няколко думи на децата и да им зададеш въпроси. А те, от своя страна, отговарят в своя сайт, упражнявайки езика.



Едно от най-интересните писма, които е получавала Ивелина, е от ученичка от Индия, която доста подробно описва живота си, а накрая на писмото дори има лого на индийските и на българските пощи. Беше се постарала да налепи марки почти на целия плик от едната страна, а от другата страна беше изрязала и залепила лица на известни индийски актриси – разказва Ивелина Чолакова. В една от международните групи пък момче решава да направи изненада на приятелката си за рождения ѝ ден и моли посткросърите да ѝ изпратят картичка с пожелания. Разбира се, участва и Ивелина, а рожденичката събира над 1000 картички.



Напоследък най-интересната за мен и много впечатляваща беше 3
D картичка от Барселона – споделя Ивелина. – През приложение в телефона, въртейки картичката, можеш да огледаш самата сграда от всички страни. През това време гид на няколко езика обяснява коя е тази сграда, от кого е построена, къде се намира. Има опция да си купиш билет, за да я посетиш. Времената са такива, че скоро ще се запознаваме с различни исторически забележителности по-интерактивно.



В колекцията на Ивелина Чолакова присъства и картичка от най-малката реално работеща поща в света, която се намира на остров в Нова Зеландия, а за най-красиви Ивелина признава руските картички.

Това хоби ми носи само положителни емоции и си струва да зарадваш някого, като му изпратиш надписана на ръка картичка – казва Ивелина Чолакова. – Всеки ден надничам в пощенската кутия и е много приятно да знаеш, че можеш да видиш и нещо хубаво, освен рекламни брошури и сметки.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Откриха тялото на последния - четвърти загинал след експлозиите в Елин Пелин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на вътрешното министерство, са започнали огледи на складовете край Елин Пелин, в които в..

публикувано на 28.07.24 в 13:23