Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринар и малката му дъщеря вдъхват нов живот на сухите цветя



Няколко ароматни капки и купичка със сухи цветя. Само два компонента били нужни на д-р Здравко Димитров да създаде бизнес, който вече 18 години му носи удовлетворение и радост от съприкосновението с красивите творения на заобикалящия ни свят.

Когато завършва ветеринарна медицина, младият великотърновски лекар не успява да намери работа по специалността и се захваща с търговия. Един ден, скучаейки зад щанда, той капва от аромата “Цветна градина” върху сух букет в стъкленица, а клиентка, привлечена от уханието, веднага пожелава да го купи. Така бива поставено началото на бизнес със сухи ароматизирани цветя, който до ден-днешен у нас развива единствено семейството на д-р Здравко Димитров. Крайният ароматен продукт си има френско име – pot pourri, или смесица от всякакви сухи цветя и растения, обяснява той.

Композиции от сухи полски цветя, оцветени с безвредни бои и ароматизирани с швейцарски есенции привличат с ухание и красота клиентите с изтънчен вкус. Букети в стъкленици, в кошнички, в сувенири с формата на велосипеди – това са само някои от артикулите, които изработва докторската фамилия.



Най-красивите цветя са тези, които се берат напролет и лятото, но те са и по-нетрайни. И за да не се натрошават лесно, започнахме да слагаме и по-жилави листа – от евкалипт и други храстовидни. Дървесината пък носи най-добре аромата, затова прибавихме и дървесни видове – разкрива успешната рецепта на уханния букет д-р Здравко Димитров. В него стъбълца преплитат бял и жълт равнец, детелина, хелихризум, лимониум, папрат, жълъди, маслинови клонки, мъх, шишарки. Но освен радост за очите, сухите цветя могат да повдигат и духа чрез терапевтичния ефект на ароматите – портокал за щастие, канела за отпускане, амбър за успокоение.

По поляните или у дома – до доктора неизменно стои най-вярната помощничка, 13-годишната му дъщеря Стела. Освен че се занимава с балет и с трупата си “Балетино” печели множество награди, тя мечтае като татко си един ден да стане лекар, само че хуманен, а в останалото време да продължи бизнеса с цветя.

Стела е от тези, които обичат да правят всичко – да лепи, да подрежда нещо постоянно – казва бащата на момиченцето. – Но не само тя участва в бизнеса, а и съпругата ми, и по-малкият ми син. В един момент забелязах, че на дъщеря ми ѝ носи удоволствие да се занимава с цветята, затова реших да получи по-голяма отговорност в семейния ни бизнес. Така направих нейна собствена марка, която ѝ подарих за 12-ия рожден ден и се надявам някой ден тя да я доразвие. И наистина, тя пое сериозно нещата и сега участва във всичките фази – в събирането, в сушенето, в подреждането, в боядисването на цветята. Най-добра обаче е в търговията и когато ходим да продаваме, тя е на фронтлинията и се справя много добре.



Д-р Здравко Димитров казва, че е щастлив човек, защото се занимава с двете си най-големи любови освен семейството – животните и цветята.

Винаги съм искал да стана ветеринарен лекар, всъщност това беше детската ми мечта – добавя той. – И днес, с късмет и упоритост, имам собствен кабинет във Велико Търново, който ми носи удовлетворение. А заниманията с цветята започнаха случайно. Имаше периоди, когато икономическата обстановка беше влошена и на хората не им беше до цветя. С времето обаче устояхме, сега има ренесанс и пазарът се развива. Да продължиш, дори и след смъртта му, живота на едно цвете и то да носи радост с красотата си, с подредбата, със своя аромат, е нещо, което наистина доставя удоволствие.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00