Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям успех на Софийската филхармония на първото й турне в Китай



В 90-годишната история на Софийската филхармония за първи път оркестрантите се срещнаха с китайската публика. Музикантите изпратиха 2018 г. на сцената на препълнената зала в Чунцин – един от четирите най-големи града в Китай.

Владимир Джамбазов, дългогодишен валдхорнист в оркестъра, композитор, а в случая – организатор на турнето, споделя впечатления:

Важно е, че това беше едно изключително успешно първо турне в Китай. Аз имам честта да съм вече 38 години в този оркестър и с него съм пътувал къде ли не, включително и в държави от далечния Изток. Но за първи път свирим пред китайска публика. И аз, и моите колеги сме изключително щастливи, че след това наше първо посещение, поне 10 000 китайци знаят къде е България и какво е българското музикално изкуство. За 20 дни бяхме в 12 града – Шанхай, Далиян, Ченгду, Нингбо, Пекин и др. Бяхме и в Чонкин, който се оказва с 30 млн. жители. Това е едно малко градче за техните разбирания, в което живеят 14 етноса. Мащабите са огромни и няма как човек да си ги представи, докато сам не ги види. Успяват да реализират огромни проекти, а за да ги осъществят, строят и съответните зали. Нашият оркестър свири в чисто нови концертни зали, които, по архитектура и акустика, не мисля, че имат база за сравнение с други по света. Знаем, че през последните години Китай е изключително отворен за култура. На концертите ни имаше много деца, дошли заедно с родителите си.

Константин Илиевски
Организацията по това турне бе доста сложна, най-вече заради дългите и многобройни полети. За времето, в което бяхме там, се налагаше почти ежедневно да пътуваме със самолет на големи разстояния. На турнето замина около половината от състава на Филхармонията – 52-ма души. Солистите, които бяхме поканили за турнето, бяха сопраното Мария Цветкова-Маджарова и тенора Деян Максимович (от Сърбия). Програмата, която представихме – творби от Щраус (баща и син), арии от опери и оперети, Унгарски танц от Брамс… репертоар, добре познат за нас, но не особено за китайската аудитория. С тази музика отбелязахме Коледа и Нова година там. Тези празници, независимо, че не са от местната култура, китайците се стремят да приемат и да се приобщят към тях, като част от отварянето на страната към света. Наблюденията ни са, че публиката е изключително любознателна и много музикална. Слушаха с голям интерес, често се забелязваше в публиката как някои хора си отмерваха ритъма на даденото произведение с една ръка, а децата копираха възрастните.

Двама диригенти деляха пулта на концертите в Китай – Константин Илиевски и Антъни Арморе (Италия/САЩ). Много медии отразиха изявите на Софийската филхармония. Още докато съставът е бил там, е получил и нови предложения за следващи гостувания в Китай.

Снимки: личен архив

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10