Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котките в различните художествени стилове на Веселка Велинова

Всеки художник има свой собствен, неповторим стил. Такива са и творбите на Веселка Велинова. Освен че картините ѝ са красиви и разпознаваеми, младата художничка обича и експериментите. В резултат на поредното интересно хрумване се появява невероятната серия от 12 картини с котки, всяка от които е нарисувана в художествен стил, присъщ на известен художник или цяло направление в изкуството. Как се ражда тази оригинална идея? 

Веселка ВелиноваОще докато бях в университета – спомня си Веселка Велинова. – „История на изкуството“ е доста скучен предмет, но преподавателката го представи много интересно и аз потърсих информация за художниците, видовете стилове, исках да ги изуча по-детайлно като техника и начин на мислене. И реших и аз да опитам. Избрах точно котките, защото мисля, че те могат да се нарисуват във всякакъв стил. Виждала съм рошави котки с надрани носове, които приличат на картини на Пикасо, любвеобилни котки като в картина на Климт.... Затова смятам, че те са най-подходящи.

Най-голямото предизвикателство за художничката става импресионизмът, защото там всяка точица е рисувана много време. За картините е използвала акварел, темпера и колаж, в зависимост от това кое се доближава повече до стила на художника. А за всички сегашни и бъдещи почитатели Веселка Велинова готви нова изненада: 

Решила съм да направя картина по Салвадор Дали, картина с китайска четка, което за мен е предизвикателство, защото е много трудна техника, искам да пробвам и гравюра. Ще се опитам да пресъздам и стила на българския художник Владимир Димитров-Майстора – издава част от бъдещия си проект Веселка Велинова. – Планирам новите 12 картини да са готови още тази година. Аз харесвам котки, надявам се, че ще им се насладите и вие!

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20

"Екологии на прехода" или как се грижим за материалното и нематериалното си наследство

Изложба насочва вниманието към местата на разруха в България чрез скулптура, инсталация, звук и филм. Експозицията, озаглавена "Екологии на прехода" ще бъде открита на 1 август в столичното пространство Swimming pool, съобщават организаторите...

публикувано на 01.08.24 в 08:15