Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветина Петкова диша свободно сред дигитални номади

Преди двайсет години едно издание със странното заглавие “Дигитален номад” минава вяло през книжния пазар. Ала авторите му Цугио Макомото и Дейвид Менърс ще се окажат пророци на едно избуяващо явление – все повече блестящи млади хора напускат корпоративната среда, за да живеят според собствените си правила – в идиличен свят, в който дишат свободно, защото гледките са красиви, въздухът и храната са чисти, съмишлениците ти са около теб, а работата отстои на един лаптоп разстояние.



На двайсет и шест Цветина Петкова се отказва от кариерата на проспериращ столичен адвокат, само и само да изпита другото лице на модерното робство, както го нарича тя, като стюардеса в голяма авиокомпания. Шест години по-късно младата жена обединява около себе си свободолюбиви професионалисти – инженери, архитекти, социални и медийни експерти, с които споделя плановете си да преобразява изоставени селски къщи в работни пространства за дигитални номади от цял свят.



Цветина превръща в свой първи “щаб” къщата на нейните баба и дядо в ботевградската вилна зона Зелин, откъдето работи като правен консултант и развива проекта си “Номадско ЕдинЕние”. Заедно с хора на една вълна тя най-напред преобразява двора в свежа картина от билки, цветя и зеленчуци, а после променя и фасадата на къщата и в нея провежда първите си събития – йога, сугестопедичен курс по френски, семинари за здравословно хранене.


Занапред бихме искали да организираме събития относно професионалното израстване, на които да каним ментори и хора с успешни компании и бизнеси – разказва за плановете си тя. – Целта е хората да повярват в себе си, да се развиват в независими професии и да печелят от тях. И когато те работят при нас от лаптопите си, да имат не само достъп до предприемачески събития, но и вечер да слушат джаз на живо, да пият по чаша вино и да се наслаждават на живота – на разходка в планината, на конна езда, на скачане с бънджи от балон.



В момента Цветина заедно със своите съмишленици замисля провеждането на кампании за групово финансиране и гледа смело към друг мащабен проект.

Следващата ни стъпка е да създадем глобално село, в чието развитие да участват инвеститори, компании или физически лица – разказва тя. – Там те ще могат да си купят имоти, които да ползват за определен период от годината, а в останалото време ние да ги менажираме и да привличаме хора от цял свят. За проекта си “Глобъл вилидж” избрахме село Боженица – на 15 км. от Зелин, тъй като има достъп и до магистрала, и до София като най-близкото летище. Познавам хора с невероятни проекти за селски туризъм, но те, за съжаление, се отнасят до недостъпни места и тепърва трябва да се проправят пътища, да се стоят училища. Ние обаче трудно бихме се справили с подобно изоставено от Бога място, затова си избрахме локация с повече възможности, където хората да имат достъп до активни проекти и идеи и да участват в промяната на средата.



Така до номадите със свободни професии ще могат да застанат местните жители и да предлагат биологична храна, организирани разходки и походи в планината, изработени от ръцете им занаятчийски предмети. И всички те, обединени от най-ценното на този свят – свободата.



Свободата всъщност предполага отговорност, защото трябва да умееш да организираш времето си, да приоритизираш задачите си, да учиш постоянно, за да генерираш средства, но и пълноценно да оползотворяваш свободното си време
– добавя Цветина. – Така че дигиталните номади са хора, които жадуват свободата и предприемат конкретни стъпки за този начин на живот. Освен това те имат сериозно образование и добра професия, учили са и са живели в чужбина, пътували са, водени от желанието за растеж и личностно усъвършенстване. Това им позволява да правят свободен избор.

Снимки: unityhub.co/bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32

11 спортисти представят България на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон

На 21 юли в Лисабон се открива Европейският шампионат за трансплантирани и диализирани. До 27 юли представители от 28 държави ще празнуват победата на живота над смъртта, защото едно "да" може да спаси до осем човешки живота. Общо 15 са дисциплините,..

публикувано на 18.07.24 в 13:28

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00