Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфред Ешве: С радост бих дирижирал отново в България

Световноизвестният диригент пред Радио България

Снимка: hainzl-delage-artists-management.com

Човек не може да чуе и види всички известни музиканти, но поне трябва да опита. Вероятно подобна мисъл беше мотивирала стотици меломани, избрали в неделната вечер (3.02) „виенския“ концерт на Софийската филхармония, дирижиран от Алфред Ешве. Със сигурност не са съжалявали за избора си. Чухме произведения от „златните страници“, изпълнени емоционално, артистично и с безупречно чувство за стил. Ако трябва да обобщим, поканите, отправени към големи имена от световната сцена, са прекрасен подарък за публиката в празничния 90-и сезон на Филхармонията. И може би най-добрата политика от страна на ръководството на оркестъра, което несъмнено си е поставило високи цели.

Известен предимно като оперен диригент, Алфред Ешве е дирижирал стотици оперни спектакли. Гостувал е в Teatro Regio в Торино, Teatro Bellini в Катания, Teatro Massimo в Палермо, както и на оперни театри в Берлин, Мюнхен, Цюрих, Токио, Хелзинки… През 1989 г. става част от творческия екип на Volksoper Wien, където от години е музикален директор. Дебютът му в Hamburgischen Staatsoper е през 1998 г. и оттогава е редовен гост-диригент там. Роден е във Виена, завършва пиано и дирижиране във Виенската консерватория и Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Сред неговите учители е легендарният диригент и педагог Ханс Сваровски. Като студент изучава задълбочено произведения на редица композитори. Оттогава датира и неговата „втора“ и не по-малко силна любов към симфоничната музика. Дирижира концерти в престижни зали като Hamburger Konzerthalle, Berliner Philharmonie и най-често – във виенската Musikverein, заедно с Хамбургски симфоничен оркестър, WDR – оркестъра на Кьолнското радио и др.
За Алфред Ешве това беше първото посещение в България, първата среща с български оркестър, вероятно и първото интервю за българска медия. За Радио България той сподели как е подбрал програмата за концерта в София, какви са впечатленията му от оркестъра, както и подробности за своите професионални предпочитания:

Получих поканата (от Софийската филхармония) и това ме зарадва много, тъй като беше неочаквано. Като виенчанин избрах композитори, чието творчество ми е близко – Моцарт, Шуберт (музиката на Шуберт ми е особено любима), Бетовен… Произведенията са много популярни и всички са писани във Виена. Бетовен е роден в Германия, но е живял в нашата столица, а „Ероика“ (която прозвуча на концерта) е първата му голяма симфония, една от неговите велики творби. Изненадан съм и съм много радостен от нивото на Софийската филхармония. Опитах да постигна „виенски стил“ в интерпретацията и те ме последваха, получи се много добър контакт.

Наистина, аз съм преди всичко оперен диригент, но правя и много концерти. Обичам операта, но обичам и концертните изяви. Ако трябва да направя сравнение, в оперната партитура, освен оркестър, има и вокални партии, които диригентът също следи. Работата със симфоничен оркестър е съвсем различна. Трябва да кажа, че като студент изучавах тези и много други произведения. Добре познавам и музиката на Йохан Щраус. Във Виена работя с оркестър, с който изпълняваме музика от Щраус-баща и т. нар. „династия Щраус“. С този оркестър от години правим много концерти и концертни турнета – в Япония, САЩ… За концерта в София също предложих музика на Щраус, но ми отговориха, че по традиция тя звучи главно на новогодишните празници, затова избрах тази програма, която също е „виенска“.

Много пъти съм правил оперни концерти на открито в Австрия, в които са участвали и български оперни певци. Красивите български гласове са известни по цял свят. В момента във Фолкс опер нямаме български имена, но във Виенската държавната опера, където също съм дирижирал, има български оперни певци, които са известни в цяла Европа. С радост бих дирижирал оперни представления в България. Бих искал да се запозная и с други български изпълнители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15