Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минко Ламбов за Shaka Zulu Orchestra и една „класическа“ премиера

Снимка: личен архив

След броени дни (на 14 февруари) в зала „България“ ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър от Минко Ламбов в изпълнение на известния наш цигулар Светлин Русев (концертмайстор на Orchestre de la Suisse Romande и Orchestre Philharmonique de Radio-France) и Софийската филхармония. Диригент е финландецът Саша Мякиля. Това е българската премиера на произведението, изпълнено за първи път в Русия. Пианист, композитор на музика в различни жанрове, Минко Ламбов е и лидер на Shaka Zulu Orchestra. Преди няколко месеца Ethnopuzzlology – дебютният албум на групата, спечели награда от международната класация за нова музика Akademia Music Awards – Лос Анджелис. Почитателите на етно джаз експериментите познават Минко Ламбов и от други негови формации. А преди няколко години с успех беше представена поп-операта му „Рибарят и неговата душа“.

Аз съм от семейство на музиканти – баща ми е композитор, диригент и пианист, майка ми е преподавател по пиано, сестра ми също е пианистка, музикант беше и дядо ми – представя се Минко. Възпитаник съм на НМУ „Любомир Пипков“ (с обой и пиано), както и на НМА „Панчо Владигеров“, където завърших инструментален и теоретико-композиторски факултет. В момента завършвам магистратура по оркестрово дирижиране при маестро Георги Димитров в Нов български университет. Мога да кажа, че имам две основни занимания – музиката и моето семейство. Първата ми по-сериозна джаз група беше Brainstorm с Митко Льолев (саксофон), Йордан Йончев-Гъмзата (тромпет) и др. Направих и интересен етно джаз проект – „Икадем“, който не просъществува дълго. Най-голямата ми любов и успех е Shaka Zulu Orchestra, с който миналата година издадохме дебютния си албум, въпреки че групата е на повече от 10 години. Получихме много сериозно признание – наградата на Akademia Music Awards за най-добър фънк фюжън албум на 2018 г. Групата е от 13 души. Споделяме общи усещания и вкусове за музика. С някои от музикантите работим още от ученическите си години. Проектът наистина е уникален и представя българското народно творчество по много различен начин. Може би поради големия състав трудно получаваме покани от сериозните фестивали у нас. Вярвам, че след тази голяма оценка, която получихме от авторитетната американска класация, нещата ще се променят и групата ще получи необходимото признание и в България. В музиката на „Шака Зулу“ се открива български фолклор, турски фолклор, имаме едно коптско песнопение – музика, написана 30 година след Христа. А също – афро-кубински мотиви, индийски, фламенко, циганска музика… Другата посока за мен е класическата музика и джаза. Опитвам се да запазвам класическа форма и развитие на пиесите, използвайки различни ритми, интонации и т. н.



Едно от последните произведения на Минко Ламбов в т. нар. сериозна музика е Концертът за цигулка, чиято световна премиера се е състояла в края на 2017 г. в руския град Кострома.

Поканата от Русия получих благодарение на контактите на баща ми, който е гост-диригент на Костромския губернски симфоничен оркестър. В една от програмите беше включил сюита от моя балет „Буря“ по Александър Островски. Публиката, а и ръководството на оркестъра харесали произведението и така започна нашето сътрудничество. Концертът за цигулка е създаден специално за големия наш цигулар Светлин Русев и е посветен на него. В началото на 2018 г. го записахме със СО на БНР.


А с „Шака Зулу“ имаме покана за предстоящия международен фестивал „Кострома симфоническая“ в същия град. Ще представим музиката от наградения албум, но със симфоничен оркестър, както беше и на промоцията в София. Сред новите ми произведения е и „Дивите лебеди“ – детски мюзикъл, който е готов, в момента търсим средства, за да го поставим и да зарадваме най-малките зрители и слушатели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15